Početna  /  Crnokošuljaši na motorima prekinuli folk koncert kod Zadra: “Četnici, vratite se u Srbiju”
Hrvatska Vijesti

Crnokošuljaši na motorima prekinuli folk koncert kod Zadra: “Četnici, vratite se u Srbiju”

Zbog opasnosti od međunacionalnog sukoba u ponedjeljak naveče u Morpolači prekinut je koncert srpsko-bugarske pjevačice Gabrijele Pejčev, piše portal Index.hr

tornado-zadar
FOTO: Facebook

U mjestu naseljenom pretežno srpskim stanovništvom trajala je proslava praznika svetog Vasilija. Pjevačica je uspjela otpjevati tek dvije pjesme, kada je u  Morpolače uletjela grupa ljudi na motorima. Obučeni u crne majice, uz mahanje zastavama i povike “četnici, vratite se u Srbiju!” pokušali su se popeti na binu. Organizatori su u strahu od težeg incidenta prekinuli koncert, čime je završena i proslava praznika.

Organizatori tvrde da se ni u jednom trenutku nisu pjevale četničke pjesme, a koncert su prekinuli zbog atmosfere koja je postala takva da je zaprijetilo krvoproliće. Nisu zadovoljni brojem policajaca koji su osiguravali koncert, a smatraju i da je policija bila nepripremljena za ovakav incident.

Portparol zadarske policije Elis Žodan umanjuje ozbiljnost incidenta. “Osiguravali smo okupljanje i sve je proteklo u redu. Bilo je malo nadvikivanja s jedne i druge strane, ali ništa ozbiljnije”, tvrdi Žodan, prenio je Index.hr

Incident najavljen na Facebooku

Pojavile su se tvrdnje da su koncert prekinuli pripadnici navijačke skupine Tornado iz Zadra. Na akciju ih je navodno podstakla špekulacija da će u Morpolači nastupiti i pjevač Mile Delija Krajišnik, poznat po “velikosrpskim” stavovima.

Uoči koncerta udruga navijača Tornado Zadar na Facebooku je pozvala svoje članove, te “domoljube i sve one koji za hrvatsku domovinu dišu”, na mirni prosvjed u Morpolači.

“UN Tornado Zadar poziva sve svoje članove i pripadnike, te domoljube i sve one koji za hrvatsku domovinu dišu, te je poštivaju da se odazovu i prisustvuju u mirnom prosvjedu koji će se održati danas u 19 sati u Morpolači i da kažemo ne veličanju veliko srpstva i organizaciji zabavnih manifestacija na kojima se veliča mržnja prema našoj domovini i na kojoj nastupa, tzv. pjevač Mile Delija koji inače ima zabranu nastupanja u Republici Hrvatskoj. Ovim prosvjedom pokušavamo potaknuti institucije države da počnu štiti interese Republike Hrvatske i da pokažu poštovanje prema svim stradalima u Domovinskom ratu i njihovim obiteljima. Udruga navijača Tornado Zadar među prvima je stala na branik domovine, tako i ovaj put mirnim prosvjedom želimo zaštiti hrvatski narod kao i u mnogim situacijama do sada. Zato, Svi vi kojima je Hrvatska u srcu dođite danas u 18 sati u hrvatsko selo Vukšić, odakle će se krenuti prema Morpolači i pokažimo ovim mirnim prosvjedom zajedništvo i spriječimo veličanje veliko srpstva u Hrvatskoj.
SVE ZA HRVATSKU, HRVATSKU NI ZA ŠTO!” pišu članovi zadarske navijačke skupine na Facebooku, prenosi Index.hr

Incident je izazvao ogorčenje predstavnika srpske manjine u Hrvatskoj.
Željko Bajalica iz udruženja Srpski odbor solidarnosti vjeruje kako je incident u Morpolači režirala visoka politika, i to danima prije koncerta. Po Bajaličinom mišljenju, ovi događaji pokazuju da Hrvatska nije demokratska država koja bi svojim građanima bila u stanju osigurati mir i sigurnost.

0 Shares
0 Shares
Copy link