I u Gacku na snazi restrikcije vode: Suvo ljeto, suve i slavine

GACKO – Zbog smanjenja izdašnosti izvorišta Vratlo i povećane potrošnje, ove nedjelje u opštini Gacko su uvedene restrikcije vode. Naizmjenično će sa mreže na sedam dana biti isljučivana seoska područja, a JP “Vodovod” Gacko apeluje da se voda troši racionalno jer će, u slučaju da suša potraje, sela bez vode ostati i duži period.

JP “Vodovod” Gacko (FOTO: Moja Hercegovina)

Najavljena je rigoroznija kontrola potrošača, jer postoji sumnja da značajan broj njih ima nelegalne priključke sa kojih zalivaju bašte ili poje stoku. Stoga će ekipe ovog preduzeća u saradnji sa komunalnom inspekcijom opštine narednih dana vršiti provjeru priključaka.

Vodovod na korak od stečaja

JP “Vodovod” je, kako se moglo čuti na posljednjoj sjednici lokalnog parlamenta, na korak do stečaja. Razuđena mreža i mali broj potrošača sa jedne, a veliki broj zaposlenih sa druge, uzrok su dubioze. Da bi se spasilo preduzeće, prije nekoliko godina je voda poskupila za 30%, pa od tada građani za kubik plaćaju 1,5 KM. No, ni visoka cijena za isporučeni kubik nije trajno riješila problem. Kako bi se gatački Vodovod održao “na vodi” odbornici su i ove godine donijeli zaključak da se raspisivanjem infrastrukturnih radova uposli operativa preduzeća i tako pruži neophodna finansijska infuzija za preživljavanje.

Rješavanje problema vodosnabdijevanja je predmet predizbornih obećanja već dvije decenije, no tek posljednjih godina su povučeni konkretni potezi. Prošli saziv lokalnog parlamenta je dao zeleno svetlo da se dopuna nedostajućih kubika u sušnom periodu vrši iz izvorišta Pridvorica. Za ovaj infrastrukturni poduhvat, čija je vrijednost oko 5 miliona maraka, opština Gacko se obavezala da će podići kredit u iznosu od 2,5 miliona maraka, a isto toliko će obezbijediti Evropska investiciona banka (EIB).

Malo šta se uradilo od tada budući da je tekst koji smo objavili u septembru 2015. aktuelan i danas. Još se očekuje raspisivanje tendera nakon čega bi trebalo da se pristupi realizaciji. Ako sve bude teklo bez problema, radovi bi mogli da otpočnu krajem godine, saznajemo od nadležnih.

U međuvremenu, i ovo ljeto će za stanovnike Gacka, posebno one na selima, obilježiti nestašica vode, budući da prognostičari ni narednih nedjelja ne očekuju značajnije padavine.

Milanka Kovačević

 

Autor