Tramp imenovao zeta za savjetnika u Bijeloj kući

Novoizabrani predsjednik SAD Donald Tramp je potvrdio imenovanje svog zeta Džareda Kušnera za višeg savjetnika u Bijeloj kući.

kusner1

Kušner, koji se odrekao plate dok je na toj dužnosti, bio je “savjetnik od povjerenja tokom kampanje i perioda tranzicije i ponosan sam da ima i ključnu ulogu u mojoj administraciji”, saopštio je u ponedeljak uveče Tramp i tako potvrdio vijest koju su nekoliko sati ranije objavili američki mediji.

Mladi biznismen, koji će 36 godina napuniti u nedjelju, suprug je Trampove kćerke Ivanke sa kojom ima troje dece.

Nije imao iskustva u politici prije nego što se uključio u predizbornu kampanju i najmlađi je na listi saradnika koji će pomoći Trampu u vođenju zemlje.

Ortodoksni je jevrejin čija je porodica bliža konkurentskoj, Demokratskoj stranci. U odbranu republikanca Trampa je stao 2015, kada su se pojavili antisemitski komentari na društvenim mrežama među Trampovim pristalicama tvrdeći da njegov tast nije ni “antisemita ni rasista”.

Mediji su pisali i da je Kušner, direktor porodične fondacije koja je davala dobrotvorne donacije jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali, mogući izaslanik za Bliski istok u administraciji novoizabranog predsednika Trampa.

Demokrate su apelovale da se razmotri imenovanje Kušnera za savjetnika optužujući Trampa za nepotizam i sukob interesa.

Autor