Previranja na liniji Elektroprivreda RS – Sindikat: Pravilnik – no pasaran

GACKO/VIŠEGRAD – Pokušaj rukovodstva Elektroprivrede RS da Pravilnikom, umjesto Kolektivnim ugovorom, reguliše prava i obaveze zaposlenih završio se neslavno – povlačenjem prijedloga. Sindikat sa jučerašnjeg sastanka u Višegradu zahtjeva nastavak pregovora do potpisivanja Kolektivnog ugovora.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

“Odbacili smo Pravilnik, a nećemo ni ubuduće prihvatiti bilo kakav prijedlog koji se zove Pravilnik. Nastavak pregovora očekujemo naredne sedmice i tu bi usaglasili mali dio neusaglašenih pitanja”, rekao je Željko Tepavčević predsjednik Sindikata RiTE Gacko nakon jučerašnjeg sastanka sindikalaca ERS u Višegradu, te istakao da je postignuto opšte jedinstvo sindikalnih predstavnika u tim stavovima.

Predstavnici Sindikalnog odbora RiTE Gacko juče su se sastali i sa Upravom ovog zavisnog preduzeća, a  sa sastanka su izašli zadovoljni, kaže Vlatko Nikolić, član pomenutog odbora.

“Pozdravljamo odluku naše Uprave da odbaci prijedlog Pravilnika, ali nastavljamo sa aktivnostima koje će biti koordinisane sa Upravom RiTE Gacko i koje će dovesti do potpisivanja, za sve učesnike, prihvatljivog Kolektivnog ugovora. Naša borba još nije završena. Na Skupštini sindikata koja će formiraćemo Štrajkački odbor, a zbor radnika je zakazan za 17. mart i biće informativnog karaktera“, naglašava Nikolić.

“Veliki broj ljudi ne zna razliku između Pravilnika o radu i Kolektivnog ugovora. Pravilnik je jednostran akt koji je, u svojoj suštini, nametanje volje poslodavca svim radnicima. Prava radnika jedino štiti Kolektivni ugovor i mora imati dva potpisa – sindikat, sa jedne, i poslodavca sa druge. Odredbe Kolektivnog ugovora ne mogu se mijenjati jednostrano, dok se to može u Pravilniku”, pojašnjava Nikolić.

Pregovori o Kolektivnom ugovoru između radnih grupa Uprave ERS i Sindikata ovog preduzeća traju vise od godinu dana, a kako bi izbjegli pravne propuste Sindikat je angažovao advokatsku kancelariju iz Srbije.

Praktično uoči potpisivanja ugovora, Uprava Holdinga je izašla sa prijedlogom Pravilnika o radu što je dovelo do oštre reakcije predstavnika Sindikata, koji sada traže izbacivanje radne grupe i zahtijevaju direktne pregovore sa Upravom ERS-a.

Milanka Kovačević

Autor