Ljubinjske učionice iznad izvora zaraze

LJUBINJE – Osnovna i srednja škola u Ljubinju decenijama muku muče sa septičkim jamama koje su ispod učionica, zbog čega đaci u jesenjim i zimskim mjesecima udišu neprijatan miris.

osnovna_skola1_ljubinje_mojahercegovina
Osnovna školaSveti Sava Ljubinje (FOTO: Moja Hercegovina)

Isti problem imaju i sportisti koji koriste sportsku dvoranu u Ljubinju. Naime, zgrada škole urađena je prije više od tri decenije, a nakon što je Ljubinje dobilo kanalizacionu mrežu, prije skoro dvije decenije, priključci za ove objekte nisu urađeni, javlja Blic.

Nekada su se septičke jame crpile nakon nekoliko mjeseci, a u posljednje vrijeme taj posao se mora obavljati i više puta mjesečno.

U Ljubinju nema cisterni pa se moraju naručivati iz susjednog Trebinja, a cijena po jednoj cisterni je oko 60 KM, što opterećuje školske budžete. Prema ranijim najavama ovaj problem je trebalo da bude otklonjen do početka proljeća.

srednja_skola_ljubinje_mojahercegovina
Srednjoškolski centar Ljubinje (FOTO: Moja Hercegovina)

Direktor Osnovne škole „Sveti Sava“ Pero Sikimić rekao je da još nema naznaka kada bi posao na priključivanju škola na kanalizacionu mrežu mogao početi.

,,Nemam nikakvih informacija kad ćemo riješiti ovaj veliki problem u obrazovnim ustanovama. Do sada smo uspjevali da održavamo higijenu i nismo imali zdravstenih problema kod učenika koje mogu izazvati pune septičke jame, ali se nikada ne zna kad do toga može doći”, kaže Sikimić.

On navodi da su u posljednje vrijeme septičke jame crpili dva puta u petnaest dana.

,,Nedavno sam insistirao da cisterna dođe u nedjelju, jer kad sam vidio stanje prilikom obilaska škole morali smo taj problem riješiti u toku vikenda ili da đake vratimo kući u ponedjeljak”,  objašnjava Sikimić.

On je kaže zatražio i pomoć od Ambasade Japana u BiH, iako ga je bilo i stid što pomoć tražio od najrazvijenije zemlje sveta. Međutim, navodi da je resorno ministarstvo ranije obećalo da će biti riješen problem ljubinjskih školaraca. Priključivanje obrazovnih ustanova na kanalizacionu mrežu koštalo bi oko 50.000 KM.

U opštinskoj upravi navode da će se, ukoliko se do ljeta ne nađu neka druga rješenja, kreditno zadužiti kako bi obezbedila novac da se škole i dvorana priključe na kanalizacionu mrežu.

,Samo zahvaljujući dobrom održavanju higijene naša djeca se do sada nisu zarazila. Ne znam gdje to još rade gradske škole koje nemaju riješen problem otpadnih voda i kanalizacije”,  rekla je majka jednog ljubinjskog osnovca.

Autor