Katastrofa oko Ljubinja: 30 kilometara dug požarni pojas

Požari u Hercegovini bjesne već nekoliko dana. Najteža situacija je kod Ljubinja. Blizu 30 kilometara je duga linija požara danas, a situacija je alarmantna. Požar prijeti kućama, a mještanima okolnih sela već je nanio ogromnu štetu.

Foto: N1

Mještani sela u okolini Ljubinja susreli su se još juče sa vatrenom stihijom. Mnogima su poljoprivredna dobra uništena, poput Milana Škorića koji je u jednom trenutku ostao bez većeg dijela poljoprivrednog dobra. Izgorili su mu dio stoke i štala. Kaže da je situacija takva da su prepušteni sami sebi, prenosi N1.

To smo stvarali 4-5 godina, žena, ja i majka. Sada smo, glupo je reći bez ičega ostali, ali smo uskraćeni za dosta toga. Borba sada nastaje. Šta drugo da kažem“, izjavio je Milan Škorić.

Milan Škorić (Foto: N1)

Požar koji je počeo da se širi juče, danas ne jenjava. Prijeti selima u okolini Ljubinja, ali i magistralnom putu prema Trebinju.

Promjenom smjera vjetra, pretvorilo se u stihiju. Linija požara je sada duža od 30 kilometara što pripada teritoriji opštine Ljubinje. Znači Risnik, Mrkalji, Mičete, Bančići, Pustipusi, Okolišta. Praktično komplet naseljena mjesta prema Federaciji“, kazao je Ranko Radić, komandir Vatrogasne jedinice Ljubinje.

Pomoć vatrogascima i mještanima danas je stigla iz Trebinja u vidu 25 naprtnjača. Pozvali su Vladu RS da hitno reaguje.

“Ovo je jedna opšta katastrofa. Ovaj pojas je uhvatio oko 40 kilometara i ovdje smo kao u potkovici. Sada pokušavamo da palimo kontravatru da spriječimo da nas na terenu ne opkoli požar”, kazao je načelnik opštine Ljubinje, Darko Krunić.

Načelnik opštine Ljubinje, Darko Krunić (Foto: N1)

U Civilnoj zaštiti Republike Srpske kažu da je stanje na području Ljubinja najteže, ali da su požari bili aktivni i na područjima oko Trebinja, Biliće, Nevesinja i Loparama.

Sa vatrom se za sada uspješno bore vatrogasci u mjestu Orašje. U Bileći kod Meke Grude, kontroliše se par na otvorenom prostoru. I u Gacku u selu Međevići, vatrogasci kontrolišu požar na niskom rastinju“, rekao je Željko Stojanović, Civilna zaštita RS.

Za sada nema informacija šta je uzrok ovih požara. Pred mještanima i vatrogascima je duga noć i poručuju – svaka pomoć im je potrebna.

Izvor: N1, Slaviša Starčević

Tagovi:
Autor