Inckov Izvještaj UN-u: Dodik i SNSD su ublažili retoriku nakon sankcija SAD-a

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko danas će podnijeti 52. izvještaj generalnom sekretaru UN-a o provođenju mira u Bosni i Hercegovini.

Valentin Incko

Izvještaj visokog predstavnika o stanju u BiH pokriva vremenski period od 22. aprila do 21. oktobra 2017. godine.

Incko je u izvještaju naveo da su politički čelnici u BiH već pomjerili svoj fokus sa ekonomskih reformi na nacionalna pitanja iako je do opštih izbora u našoj zemlji ostala puna godina dana.

Pozitivnim je ocijenio to što je BiH poduzela određene koraka koji se odnose na provođenje mjera iz reformske agende, pripremanja odgovora na upitnik u Evropske komsije, ali i potpisivanja Ugovora o transoportnoj zajednica sa EU i pet drugih zemalja zapadnog Balkana.

Visoki predstavnik naveo je i da političke stranke imaju različite poglede na uređenje izbora delegata u Domu naroda Federacije BiH što bi u konačnici moglo onemogućiti implementaciju rezultata opštih izbora.

“Uprkos tim rizicima stranke u državnom parlamentu još nisu započele ozbiljan politički dijalog kako bi se razgovaralo o mogućim izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH”, dodao je Incko.

On je u Izvještaju istakao i da su predsjednik RS Milorad Dodik kao i drugi članovi SNSD-a smanjili učestalost pozivanja na odcjepljenje RS i raspad BiH i to nakon što su Sjedinjene Američke Države uvele putne i finansijske sankcije Dodiku.

Incko dodaje i da su pojedini političari iz reda hrvatskog naroda nastavili zagovarati reorganizaciju zemlje po etničkim principima, te upozorava da je Narodna skupština RS-a usvojila rezoluciju o vojnoj neutralnost iako nema ustavne nadležnosti da se miješa u vanjsku politiku države BiH.

Visoki predstavnik se osvrnuo i na funkcionisanje vlasti podsjećajući da se SBB (koji je dio vlast) otvoreno priključio opozicionim političkim strankama u Parlamentarnoj skupštini BiH te oborio Izvještaj Savjeta ministara BiH za 2016. godinu.

Kako kaže, to je dovelo do toga da je SDA otvoreno pozvala SBB da napusti koaliciju. Incko je upozorio i na zategnut odnos SDA i HDZ-a BiH zbog različitih pogleda na izmjene Izbornog zakona BiH, rješavanje pitanja izbora u Mostaru i načinu izbora članova Predsjedništva BiH

Kompletan izvještaj možete pročitati ovdje.

Autor