Đurić: Srpski organi već počeli svoju istagu o ubistvu Ivanovića

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da Beograd od Unmika i Euleksa do sada nije dobio nijednu informaciju o ubistvu Olivera Ivanovića, ali da su srpski organi već počeli da sprovode svoju istragu.

“Naše službe su uspostavile jurisdikciju u ovom slučaju iako se desio na Kosmetu, gde nemamo efektivne kontrole. Naše specijalno tužilaštvo, policija i tajne službe su počele da se bave ovim pitanjem na vrlo ozbiljan način. Mi našu istragu već sprovodmo i sprovešćemo”, rekao je Đurić.

Navodeći da Beograd nema ništa protiv da se u istragu uključi i američki FBI, Đurić je rekao da je obaveza prištinskih organa, kao i međunarodne zajednice (Unmika i Euleksa) na Kosmetu da pronađu ubice Olivera Ivanovića, čije ubistvo bez ozbiljne pripreme nije bilo moguće.

“Ako to ne urade, ako ne pronađu ubice prištinski organi, ambasade, znaćemo u kom pravcu da gledamo i tražimo odgovornost, znaćemo gde da ih tražimo. Budite sigurni da ćemo našu istragu da provedemo”, rekao je Đurić za TV Pink, dodajući da prištinske institucije veoma ružno i podmuklo pokušavaju da “prebace loptu u srpsko dvorište”, što budi sumnju.

On je ponovio da nema nastavka razgovora Beograda i Prištine u okviru Briselskog dijaloga, dok ne bude rezultata ove istrage, jer ubice moraju da budu pronađene da bi se išlo naprijed i gradi budućnost svih naroda na Kosmetu.

“Ne pada nam na pamet da pred ovim žmurimo i ćutimo”, rekao je Đurić, dodajući da je međunarodna zajednica ćutala na prijetnje ratom prištinskog zvaničnika Kadrija Veseljija, kao i na paljenje sijena i srpske imovine.

Đurić je istakao da sada Kosmet vode ljudi koji su izgradili političke karijere na zločinima, a ne na tome što su bili briljantni studenti.

“Niko iz međunarodne zajednice ne sme i nema pravo da sedi skrštenih ruku. Očekujemo konkretne korake i rezultate”, istakao je Đurić.

On je zamolio sve Srbe u Srbiji i na Kosmetu da se ujedine i urade usprotno od onoga što terorsti žele, a to je da se Srbi dijele.

Đurić je ocijenio da je glavni cilj terorista bio da se stvori strah i panika, kao i izazove haos i neredi, odnosno da se možda pruži povod da Priština završi ono što je željela na sjeveru Kosova /preuzimanje kontrole/.

“Naš najbolji odgovor je da se ne delomo, nego ujedinimo… Ovo je trenutak kada moramo da budemo jedinstveni i snažni, da budemo sa Srbima na Kosmetu bez ozbira da li smo pozicija ili opozicija, da se okupimo”, rekao je Đurić.

On je ponovio da je ubistvo Ivanovića najtragičniji događaj za srpski narod, posebno na Kosmetu i da je on nevina žrtva, te da je sa njim napadnut cijeli narod na Ksoemtu.

“Nećemo upasti u zamku da nas dele i zavađaju na ovom pitanju”, rekao je Đurić.

On je ponovio da će predsjednik Srbije Aleskandar Vučić, zajedno sa njim, tokom vikenda posjetiti Kosovo i Metohiju, Kosovsku Mitrovicu i centralno Kosovo, jer je veoma važno da budu sa svojim narodom.

Autor