Utorak, 21.01.2020
More
  Početna Vijesti

  Pupovac: Sporna ploča iz Јasenovca biće uklonjena

  Podijeli:

  Zastupnik SDSS Milorad Pupovac uvjeren je da će sporna spomen ploča HOS-ovcima u Јasenovcu na kojoj je ustaški pozdrav “za dom spremni” biti uklonjena.

  Foto: N1

  ,,Ploča u Јasenovcu sa ovakvim grbom i natpispom ne može tamo ostati, to je kao jedan na jedan. Ona mora biti maknuta i biće maknuta – rekao je Pupovac.

  Upitan da li za to ima garancije od premijera Andreja Plenkovića i Hrvatske narodne stranke, Pupovac kaže da spomen ploča sa takvim natpisom ne može biti nigdje.

  ,,Mogla je biti u jednoj kvislinškoj tvorevini, ali u demokratskoj Hrvatskoj ne i tačka. A tolerisanja dizanja ploce Francetiću i proglašavanjem antifašistom u borbi protiv Italijana, nema šanse da bi takva  inicijativa mogla imati razumijevanje koalicione vlade”, rekao je Pupovac i dodao da to neko naravno može da pokuša da prgura, ali da SDSS, kao dio vladajuće većine, sasvim sigurno to neće podržati.

  Predsjednik opozicione SDP Davor Bernardić zapitao je ranije danas kako je moguće da Pupovac podržava aktuelnu vladu, koja ne čini ništa da sporna spomen ploča u Јasenovcu bude uklonjena, Pupovac kaže da nije njegovo da govori o tome šta je to što premijer treba da uradi.

  ,,Ali siguran sam da je to daleko od njegovog uvjerenja i da ako je trebalo imati obzira, sada došao moment da se taj obzir makne”, rekao je.

  Upitan šta misli o zahtjevima za promjenu imena Trga maršala Tita, Pupovac je rekao da je Јosip Broz Tito bio jedan od najvećih državnika koje je 20. vijek imao i jedan od vodećih antifašističkih boraca i zapovjednika jednog od najsnažnijih pokreta otpora na evropskom tlu poštovan od svih članica atifašističke koalicije i čiji je lik svugdje gdje se obilježavaju velike pobjede.

  ,,To što ga neki proglašavaju najvećim zločincem i aboliraju Pavelića, to je nedopustivo”, poručio je Pupovac.

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Kako da dizelaš bolje upali na niskim temperaturama

  Stigli su minusi, a svi vozači zbog zimskih vremenskih uslova ispaštaju po takvom vremenu i niskim temperaturama, a posebno vozači automobila sa dizelskim gorivom. Kako...

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  POVEZANE VIJESTI