Ponedjeljak, 27.01.2020
More
  Početna Vijesti

  Mogerini: 2018. ključna godina za Balkan

  Podijeli:

  Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu i bezbjednost Federika Mogerini poručila je da će 2018. biti ključna godina za Balkan kako bi se put evropskih integracija i reformi učinio nepovratnim.

  Federika Mogerini (FOTO: Agencije)

  Ona je juče na svom blogu navela 12 posebnih trenutaka koji su obilježili njenu 2017. godinu, a koje, kako kaže, želi da ponese sa sobom i u narednu, među kojima je i put Balkana ka EU.

  “Ovo nije bila laka godina za Balkan. Posjetila sam šest prestonica regiona u nekom od najtežih momenata – u nekim slučajevima, momentu duboke političke krize”, napisala je ona.

  Danas, kako je navela, zahvaljujući odvažnim odlukama i velikom poslu koji smo zajedno uradili, većina ovih kriza je riješena.

  “Put ka reformama je ponovo je krenuo (iako ima još puno posla) a kompas evropskih integracija pokazuje taj put”, naisala je Mogerini.

  Kako je dodala, “2018. će biti ključna godina, da se ovaj put učvrsti i učini nepovratnim. To bi bio važan rezultat ne samo za region, već i za cijelu Evropu”.

  Među momentima koji su obilježili prošlu godinu jeste obilježavanje 60 godišnjice EU, pokretanje evropske odbrane, saradnja sa zemljama Afrike o migraciji, samit Istočnog partnerstva, podrška EU nuklearnom sporazumu sa Iranom, konferencija o budućnosti Sirije i drugi.

  “Bila je ovo teška godina za svijet, ali kao i sve druge godine i 2017. nam je donijela dobre trenutke i neke dobre stvari – stvari koje smo postigli sa puno posvećenosti, energije i velikim timskim radom”, napisala je Mogerini.

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Kako da dizelaš bolje upali na niskim temperaturama

  Stigli su minusi, a svi vozači zbog zimskih vremenskih uslova ispaštaju po takvom vremenu i niskim temperaturama, a posebno vozači automobila sa dizelskim gorivom. Kako...

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  POVEZANE VIJESTI