Početna  /  Karan: Srpska ispunila sve obaveze iz konačne odluke vezane za Brčko distrikt
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska

Karan: Srpska ispunila sve obaveze iz konačne odluke vezane za Brčko distrikt

Arbitar Republike Srpske u Arbitražnom tribunalu za Brčko distrikt Siniša Karan izjavio je da je Srpska od osnivanja distrikta ispunila sve svoje obaveze iz konačne odluke, što nije slučaj sa Federacijom BiH /FBiH/.

sinisa-karan

Karan je sinoć za Radio-televiziju Republike Srpske rekao da FBiH do danas nije čak ni priznala sve obaveze koje ima po toj odluci, te konstatovao da bi se za ovu činjenicu odavno čulo da je situacija obrnuta.

On je naveo da je u konačnoj odluci, u dijelu kaznenih odredaba, ostavljena mogućnost da, ukoliko jedan entitet krši ili ne sprovodi odluke, Brčko distrikt može biti dat u potpunu nadležnost drugom entitetu.

Karan je dodao da u slučaju nesaglasnosti članova Arbitražnog tribunala, konačnu odluku donosi predsjedavajući Tribunala, ali je podsjetio da je to mjesto upražnjeno nakon smrti Roberta Ovena.

Da bi Arbitražni tribunal završio rad, Karan je rekao da supervizor, koji je zamrnuo djelovanje iako pravno i institucionalno postoji, uz saglasnost visokog predstavnika mora dati konstataciju da je konačna arbitražna odluka primijenjena u Brčko distriktu.

“A, ta konstatacija će biti onog časa kada se bude pouzdano znalo od supervizora i visokog predstavnika, dakle, međunarodne zajednice, da institucije multietničkog karaktera u distriktu samostalno i trajno djeluju kao takve”, objasnio je Karan.

On je napomenuo da je Brčko distrikt, ne samo sa stanovišta Arbitražnog tribunala, već i uvođenjem supervizora, potpuno međunarodni projekat, potpuno izopšten od bilo kakvog uticaja organa vlasti entiteta.

“Tu potvrdu imamo i amandmanom jedan na Ustav BiH u kojem svi sporovi Brčko distrikta sa institucijama BiH ili entiteta, a koji su u skladu sa arbitražnom odlukom, rješava Ustavni sud BiH. Arbitražna odluka je dio Ustava BiH. To je jedina promjena Ustava BiH od Dejtonskog sporazuma do danas”, rekao je Karan.

On je podsjetio da je osnovni razlog ulaska Republike Srpske u arbitražni postupak bio kontinuitet teritorije, zatim dejtonska odrednica o 49, odnosno 51 odsto teritorije entiteta, te razlog vojnog karaktera – prolaska vojske koju je Republika Srpska tada imala, dok je osnovni razlog FBiH bio uspostavljanje multietničke sredine i institucija.

“Kontinuitet Republike Srpske nikada ne može doći u pitanje. Srpska je i sa ovakvim ili drugačijim Brčko distriktom jedinstvena teritorija i ne mogu se glavni i osnovni principi raspodjele teritorije između entiteta 49-51 /odsto/ drastično mijenjati”, konstatovao je Karan.

On je napomenuo da su obje strane bile za to da se 1999. godine donese konačna odluka, prije svega, da bi se pospiješio povratak prijeratnih stanovnika u Brčko i donatorska sredstva.

“U Brčko je uložena ogromna količina novca za obnovu infrastrukture, privrednih objekta”, istakao je Karan.

On kaže da će vrijeme pokazati kolika je važnost Arbitražnog tribunala za Brčko distrikt, koji je bio jedina neriješena stvar, a koji će biti posljednja riješena stvar u BiH u budućnosti.

0 Shares
0 Shares
Copy link