Početna  /  Čović: Učešće OS BiH u obilježavanju Dana RS nije problem
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska Vijesti

Čović: Učešće OS BiH u obilježavanju Dana RS nije problem

Dragan Čović kazao je večeras u ekskluzivnom razgovoru za N1 da ne zna zašto bi se trebao praviti problem oko učešća pripadnika Trećeg pješadijskog RS puka Oružanih snaga BiH u programu obilježavanja 9. januara – Dana RS koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

Kako je član državnog Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda ispričao za N1, ovaj slučaj treba s pažnjom razmotriti, ali, prema njegovom mišljenju, od svega ne treba praviti probleme.

”To treba s pažnjom razmotriti, ali osobno mislim da od toga ne treba praviti nikakve probleme s obzirom na to da se radi o ceremoniji. Bojim se da od svakog događaja u BiH pravimo problem i dajemo mu jednu nepotrebnu dimenziju. Mislim da smo previše naglasili jedan takav događaj bez obzira što će i ovaj moj komentar izazvati reakciju osobito ovdje u Sarajevu”, rekao je Čović.

Naglasio je da ništa sporno ne vidi ni u eventualnom dolasku srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića u Banjaluku 9. januara.

”Kod nas sve ugrožava odnose, ne vidim zašto bi dolazak Tomislava Nikolića u Banjaluku bio problem, posebno ako će mu domaćin biti predsjedavajući Predsjedništva BiH, a već smo na jedan način prije godinu i po dana gospodinu Nikoliću poslali poruku da je dobrodošao i u Sarajevo”, dodao je on.

Kako saznaje N1, članovi Predsjedništva BiH po ovom pitanju nemaju jedinstven stav odnosno, preciznije, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić imaju potpuno suprotna gledišta u pogledu učešća pripadnika OSBiH na ceremoniji obilježavanja Dana RS-a.

0 Shares
0 Shares
Copy link