Početna  /  Banjalučanki Ani Kotur priznanje UN-a: Nisam dozvolila da invaliditet postane izvinjenje za marginu u društvu
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska

Banjalučanki Ani Kotur priznanje UN-a: Nisam dozvolila da invaliditet postane izvinjenje za marginu u društvu

SARAJEVO – Banjalučanki Ani Kotur (27) juče je u Sarajevu uručeno priznanje Ujedinjenih nacija (UN) za društveni angažman i izvještavanje o osobama sa invaliditetom u BiH.

Ana-Kotur-1

Kotur je priznanje dobila u okviru završnih aktivnosti platforme “Dijalog za budućnost”, odnosno konkursa “Razlike inspirišu”, čija je svrha bila podići svijest o važnosti kulture dijaloga na način da se iskaže zahvalnost, nagradi i ispriča priča o pojedincima ili organizacijama koje rade na stvaranju boljeg okruženja za sve.

Za Anu priznanje znači da nipošto ne smije stati i da njena borba za prava osoba sa invaliditetom mora intenzivnije da se nastavi.

„Dovoljno sam glasno zastupala sve u šta vjerujem u pogledu osoba sa invaliditetom, ne smijem nas iznevjeriti. S druge strane, nagrada bolno podsjeća na put koji se do nje prolazi. Moja stvarnost se nije promijenila. Sinoć u ponoć, kad sam doputovala iz Sarajeva, čekali su me mama, tata, brat preko granice sa porukama na viberu, budući suprug i jedan mali crni mačak da budu vjetar u leđa za dalje“, kazala je Ana za „Moju Hercegovinu“, uvjeravajući da će još predanije, bolje i kvalitetnije raditi na promovisanju mogućnosti osoba sa invaliditetom.

Ani je, kaže, posebno značajna reakcija osoba sa invaliditetom na priče o toj populaciji, u kojoj se, kaže, mijenja pogled osobe na sopstveni invaliditet.

„Sve što sam do sad radila, radila sam iz cipela invaliditeta i nisam nijednom dozvolila da invaliditet postane izvinjenje za marginu u društvu. Ponosna sam što živim sa invaliditetom na način na koji živim, a poznavajući sve obrasce sa kojima se borimo, tražim i načine da ih razbijemo i da se oslobodimo predrasuda“, rekla je Ana.

Stanje u oblasti prava osoba sa invaliditetom Ana opisuje riječju  – užasno.

„Sve je prepušteno inicijativi pojedinca i njegove najbliže okoline, sa manjkom sistemskih rješenja i uz debelo krečenje fasada. Ništa nije radikalno drugačije od ratifikacije UN Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom i Opcionog protokola iz marta 2010.godine. Šest godina BiH spava zimskim snom, a ovo je krajnje vrijeme da se probudi“, jasna je Ana.

Ani je priznanje, koje se dodjeljuje i uz podršku UNESCO-a, UNICEF-a i UNDP-a, uručeno juče u zgradi Parlamentarne skupštine BiH u prisustvu Bakira Izatbegovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, i Mladena Ivanića i Dragana Čovića, članova Predsjedništva BiH.

U različitim segmentima očuvanja ljudskih prava i promocije dijaloga i različitosti, nagrađeni su i Mirela Geko iz Sarajeva, Đemal Mamagić iz Olova, Kenan Hodžić iz Zenice i organizacija “Lotos” iz Zenice.

0 Shares
0 Shares
Copy link