Završene konjičke trke”Bileća 2017”-pobjednik Rifat Kumalić iz Sanskog Mosta

BILEĆA-Četvrte konjičke trke “Bileća 2017” održane su na Dabarskom polju kod Bileće, a pobjednik glavne trke u kategoriji punokrvnih engleza na 1800 metara je konj Fanatiko di Santino, vlasnika Rifeta Kumalića iz Sanskog Mosta.

Ova trka u kojoj je učestvovalo osam grla, privukla je i najviše pažnje posjetilaca. Vlasnik pobjedničkog konja Rifet Kumalić za “Moju Hercegovinu” je rekao da je  očekivao pobjedu, budući da njegov konj već ima tri trofeja sa konjičkih trka u Bileći.

“Prošla godina je bila puno bolja, međutim ove godine razlog su trke u Šapcu.Problem su bili jahači. Iz Sanskog Mosta je trebalo doći još dvoje-troje konja ali nisu imali jahače”, rekao je Kumalić .

Ilija Moskov i Rifat Kumalić pobjednici glavne trke (Foto: Moja Hercegovina)

Ilija Moskov, džokej koji je jahao pobjedničkog konja Fanatika di Santina rekao je da trka dosta zavisi od konja ali i od sitnica koje u presudnim momentima trke treba da odradi džokej.

Drugo mjesto  u ovoj trci osvojila je kobila Akapela vlasnika Milana Dunđera iz Bileće, a treća kroz cilj prošla je Jagma, Milana Teletine iz Nevesinja.

U današnjoj trećoj trci takmičila su se takođe engleska punokrvna grla ali u stazi dugoj 1300 metara.

Pobjednik ove trke je Peridot, Gavrila Dunđera, drugo mjesto zauzeo je Mister Mašin, Enesa Ejubovića iz Prijedora, dok je treći bio Bleklejf  u vlasništvu Veselina Mitrovića iz Nikšića.

U drugoj trci brzinu i snagu su odmjeravala arapska grla na stazi dugoj 1200 metara.  Rezutati te trke najviše razloga za zadovoljstvo dali su Draženu Dunđeru iz Bileće, pošto je njegov Malbrok odnio pobjedu, a treće mjesto zauzeo je takođe konj u njegovom vlasništvu imena Siglavi.

Zadovoljan sam kad učestvujem da se trke odviju kako treba, a naravno da najviše volim da pobijedim.Prošle godine ovaj čiča što je kraj mene je bio prvo mjesto, ja drugo. Ove godine se okrenulo drugačije , ali bitno je da se mi družimo da se održavaju konjičke trke, a bolji neka pobijedi”, rekao je Dunđer za “Moju Heregovinu”.

Dražen Dunđer na uručenju nagrade (Foto: Moja Hercegovina)

Jefto Mučibabić iz Gacka svoju ljubav prema konjima gaji već 44 godine koliko se i takmiči u ovom sportu. Mučibabić je i danas imao svog predstavnika u trci arapskih grla, a njegov Siglavi osvojio je drugo mjesto.

Jefto Mučibabić i Dražen Dunđer sa pobjedničkim peharima (Foto: Moja Hercegovina)

Prva trka na Dabarskom polju danas je bila rezervisana za brdsko-planinska grla koja su se takmičila u snazi i brzini na stazi od 1000 metara, a pobjednički pehari otšli su u iste ruke kao i prošle godine .

Putko i Vranac, Miljana Ostojića iz Žabljaka osvojili su prva dva mjesta u ovoj trci, dok je teći bio Rubin vlasnika  Milana Ristanovića iz Rogatice.

Ostojić gaji 18 konja, i učestvuje redovno na brojnim trkama. Za pobjedu, kaže presudan značaj imaju dobra hrana,trening i mnogo pažnje.

“Zadovoljni smo. Već smo imali prije deset dana trku na Žabljaku, na Njeguđi. Isto smo bili prvi i treći. Sad za šest dana imamo veliku trku na Durmitoru.Ovo je već tradicija. Ovo je 19-ta sezona da učestvujemo na galopskim trkama. Organizacija bilećkih trka je dobra, sve pohvale” , izjavio je Marko Ostojić.

Marko Ostojić, Miljan Ostojić  i Milan Ristanović -pobjednici prve trke (Foto: Moja Hercegovina)

Organizatori zadovoljni konjičkim trkama, za bogatiji sadržaj nema novca

Nagradni fond ovogodišnjih trka umanjen je u odnosu na prošlu godinu, pa je ove godine iznosio 11 300 KM , pri čemu je za glavnu trku izdvojeno je 4000 KM (2500, 900, i 600 KM).

Za treću trku izdvojeno je 3300 KM (2000, 800,500 KM), za drugu 2600 ( 1500, 700, 400 KM), a za prvu 1400 KM  ( 700,400,300 KM).

Načelnik Opštine Bileća Miljan Aleksić, mišljenja je da je današnja manifestacija bila najbolja od svih prethodnih. Aleksić smatra da konjičke trke treba da se održavaju i dalje.

“Evo svjedoci smo da je ova današnja manifestacija možda i najjača bila do sad. Svake godine je sve više posjetilaca. Ja sam prezadovoljan. Svi kažu da je odlično sređeno. Naši ljudi vole te plemenite životinje kao što su konji. Ovo bi bila velika šteta ugasiti, nego iduće godine treba ovo da bude još bolje nego ove godine“ , rekao je Miljan Aleksić za “Moju Hercegovinu”.

Miljan Aleksić (Foto:Moja Hercegovina)

Pored Opštine Bileća, koorganizator konjičkih trka je i konjički klub “Potkovica”  Dražena Dunđera. Uprkos umanjenom novčanom fondu, Dunđer je zadovoljan kako su protekle  trke. Ipak, kako je rekao, za nešto bogatiji sadržaj nemaju finansijskih sredstava.

“Oko 32 konja su  danas učestvovala. Nemamo finansijskih sredstava da obogatimo sadržaj. I ovo jedva skupimo za sad. Ako bi obezbijedili novac, onda bi, ali zasad stvarno nismo u mogućnosti. Zadovoljan sam kako sve ide iz godine u godinu”, izjavio je Dražen Dunđer za naš magazin.

Novina konjičkih trka ove godine bio je revijalni dio programa, u kome su se takmičili osmogodišnji Dorđe Mićunović i Goran Borčanin, koji su danas uzjahali ponije i pobrali simpatije svih prisutnih. U neizvjesnoj borbi pobjedu je ipak odnio Goran Borčanin, a prisutni su ove mališane nagradili srdačnim aplauzima.

Goran Borčanin (lijevo) i Đorđe Mićunović

Konjičke trke “Bileća 2017” organizovane su uz podršku kabineta predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, kao i ministarstva industrije, energetike i rudarstva u Vladi Srpske.  U galeriji pogledajte kako je objektiv “Moje Hercegovine” zabilježio konjičke trke.

Milena Koprivica

Autor