Zabilježen rekordni nivo zaduženosti Amerikanaca – 12.840 milijardi dolara

Zaduženost Amerikanaca u drugom ovogodišnjem tromjesečju dostigla je rekordan nivo od gotovo 12.500 milijardi dolara i to zahvaljujući umjerenom rastu hipotekarnih i kredita za automobile te dugu po kreditnim karticama.

Ukupno su američke porodice u drugom ovogodišnjem tromjesečju imala 12.840 milijardi dolara duga, što je za 552 milijardi dolara više nego godinu ranije, podaci su njujorške filijale Feda.

Od toga je 4,8 posto loših kredita, isto kao i u prethodnom izvještaju. Ipak, na oprez poziva podatak da se pogoršala naplativost duga po kreditnim karticama.

Lakši pristup kreditima omogućio je korisnicima kredita s nižim kreditnim rejtingom pristup kreditnim karticama, kaže Andrev Haugot.

Trenutno stanje nenaplativosti duga po kreditnim karticama moglo bi biti rani pokazatelj budućih trendova pa ćemo ga pažljivo do stepena kada će njegov rast predviđati daljnje probleme potrošača – izjavio je.

Ukupna zaduženost sad je otprilike 14 posto iznad one nakon razduživanja izazvanog finansijskom krizom 2007-2009. i dubokom recesijom, kada je bio prekinut 63-godišnji rastući trend njihove zaduženosti.

U drugom tromjesečju hipotekarnih zajmova u SAD-u bilo je izdano u vrijednosti 8.690 milijardi dolara, odnosno 329 milijardi više nego lani. Studentskih kredita bilo je 1.340 milijardi dolara ili 85 milijardi više, a zajmova za automobile 1.190 milijardi ili 55 milijardi više.

Autor