Vikipedija zabranila citiranje najčitanijeg portala svijeta

Urednici Vikipedije izglasali su zabranu Dejli Mejla (Daily Mail) kao izvora za svoje članke, jer je “generalno nepouzdan”.

vikipedija

Ovo je krajnje neobičan potez Vikipedije, koja nikada nije zabranila citiranje svih vijesti nekog medija, piše Gardijan.

Obrazložili su to reputacijom koju su stekli godinama: “slabo provjeravanje činjenica, senzacionalizam i direktno fabrikovanje”.

O ovome se raspravljalo još od početka 2015. godine, a uputstvo volonterima koji kreiraju sadržaj onlajn enciklopedije jednostavno kaže da se umjesto informacije objavljene u Dejli Mejlu objavi neki drugi pouzdaniji izvor, kako u budućnosti tako i u već objavljenim člancima.

Iako je najposjećeniji portal nekog štampanog izdanja u cijelom svijetu, ta je novina i njeno onlajn izdanje očigledno su toliko kompromitovani da su zabranjeni na Vikipediji, iako ona i dalje dopušta citiranje televizija Raša Tudej (Russia Todayyy), koja je pod kontrolom ruskih vlasti i Foks Njuza (Fox News), čiji su gledaoci slabije informisani od Amerikanaca koji ne koriste medije.

Autor