U najavi dalekovod Gacko-Nevesinje

GACKO, NEVESINjE – Situacija kada je cijela opština bez struje, a privredni život na pauzi u Gacku i Nevesinju, za dvije godine bi trebala da bude prošlost, tvrde u Elektroprenosu BiH. Ove godine startuju radovi na dalekovodu između dva susjedna grada kako bi u funkciji bio do 2019. godine. 

Foto: Moja Hercegovina
Gacko (Foto: Moja Hercegovina)

Izgradnja 110 kV dalekovoda je osnovna pretpostavka za dvosmjerno napajanje Gacka i Nevesinja, čime će se stvoriti mogućnost da se, u slučaju prekida napajanja električnom energijom iz jednog, aktivira napajanje iz drugog smjera. Posebno je to važno za Nevesinje u kojem je vodosnabdijevanje u direktnoj zavisnosti od snabdijevanja strujom.

Za realizaciju posla će biti izdvojeno 6,5 miliona maraka, od čega će u 2017. godini biti utrošeno 3,45 miliona.

Budžet Elektroprenosa BiH za radove u ovoj godini iznosi impozantnih 255,17 miliona maraka, od čega će tek 17,4 miliona biti utrošeno na poboljšanje električne mreže i postrojenja u Istočnoj Hercegovini.

Pored dalekovoda Gacko-Nevesinje u investicionom planu su radovi na rekonstrukciji trafostanica u Bileći, Nevesinju i Trebinju 1, kao i na dalekovodima Mostar-Trebinje i Bileća-Stolac.

Milanka Kovačević

Autor