U Bileći zatvoreno 5. Likovno saborovanje – grad dobio park kamenih skulptura

BILEĆA – Likovno saborovanje „Simeon Dobrićevski“, koje po peti put zaredom organizuje bilećki Zavičajni klub „Osvit“, zatvoreno je proteklog vikenda u Bileći. Saborovanje je okupilo umjetnike iz raznih zemalja, a Bileća je ovoga puta bogatija za još tri kamene skulpture, te 40 likovnih radova.

Otkrivanje novih kamenih skulptura u parku ispred Doma kulture u Bileći (FOTO: Filip Kundačina)
Otkrivanje novih kamenih skulptura u parku ispred Doma kulture u Bileći (FOTO: Filip Kundačina)

Likovno saborovanje trajalo je sedam dana, tokom kojih su umjetnici iz Republike Srpske, Srbije, Crne Gore i Kanade inspiraciju najviše crpili iz ljepote Bilećkog jezera i hercegovačkog krajolika.

Svoje završne radove oni su Bilećanima predstavili proteklog vikenda u lokalnom Domu kulture „Jevto Dedijer“. Ovom prilikom izloženo je 40 slika, a izložbu je otvorio akademski slikar iz Paraćina Srećko Zdravković, inače stalni učesnik ovog saborovanja.

Otvaranje izložbe slika na završnoj večeri saborovanja (FOTO: Filip Kundačina)
Otvaranje izložbe slika na završnoj večeri saborovanja (FOTO: Filip Kundačina)

O značaju ovakvog vida okupljanja umjetnika govorio je mr Marko Popadić, dok je o nešto više o nastalim radovima rekao istoričar umjetnosti iz Šapca Mihailo Gligorić – Gliša. U ime organizatora obratio se predsjednik Zavičajnog kluba „Osvit“ Miodrag Hrnjez – Ljumo, a veče su stihovima i zvucima gitare uljepšali Milica Nosović i Stefan Skočajić.

(FOTO: Filip Kundačina)
(FOTO: Filip Kundačina)

U završnoj večeri Likovnog saborovanja otkrivene su tri skulpture ispred Doma kulture, nastale tokom ovog okupljanja. Rađene su u bilećkom kamenu „bjelavcu“ koji je vajarima darivao Bilećanin Neđo Nosović. Skulpture su otkrili vajar Mihailo Gligorić – Gliša i najmlađi član „Osvita“ Zoran Vulić, zatim vajar David Jovanović i Neđo Nosović, dok je treću skulpturu otkrio akademski slikar Dragan Batinić sa Radenkom Poparom, načelnikom Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove u Opštini Bileća.

Budući da su prošle godine, nakon četvrtog Likovnog saborovanja „Simeon Dobrićevski“, u parku ispred Doma kulture „Jevto Dedijer“ postavljene dvije skulpture, Bileća je sa tri novootkrivene dobila jedinstven park kamenih skulptura.

(FOTO: Filip Kundačina)
(FOTO: Filip Kundačina)

Sufinansijer ovogodišnjeg likovnog saborovanja bilo je Ministarstvo inostranih poslova Srbije, dok je pokrovitelj bila Opština Bileća.

Autor