Prvi dan zime u istočnoj Hercegovini kroz fotoobjektiv (FOTO)

ISTOČNA HERCEGOVINA – Prvi zimski dan u istočnoj Hercegovini donio je neobičan odnos jutarnjih temperatura među gradovima, a sunčano popodne mahom je izmamilo Hercegovce u šetnju ili, čak, ispijanje kafe u baštama kafića.  

zima

Nakon nekoliko hladnih jutara u Gacku, sa temperaturom i do 12 stepeni ispod nule, ovo, 21. decembarsko jutro počelo je u plusu.

Neobično je što su, prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u ovoj opštini jutros izmjerena 2,5 stepena Celzijusa, dok je u Bileći živa na termometru u isto vrijeme pala čak 7 stepeni ispod nule.

Temperatura u minusu osvanula je i u Nevesinju, a Trebinjce je prvo zimsko jutro dočekalo sa 4 stepena u plusu.

No, popodne je donijelo ugodan rast temperature u svim istočnohercegovačkim opštinama, pa su ljudi vrijeme dokolice mahom koristili za šetnju ili ispijanje kafe u baštama kafića.

U tome su, kao i obično, prednjačili Trebinjci, pa se na Trgu slobode, pod stoljetnim platanima, nazirao tek po koji slobodan sto.

zima_tb1
Prvi dan zime u Trebinju (FOTO: Moja Hercegovina)

Slično je bilo i u Bileći, gdje se danas, takođe, šetalo i sjedilo u baštama kafića. Parkovi su, pak, bili pusti, a najmlađi su priliku za igru iskoristili jedino u dvorištu lokalnog vrtića.

Najmlađi Bilećani se igraju u dvorištu vrtića (FOTO: Moja Hercegovina)
Najmlađi Bilećani se igraju u dvorištu vrtića (FOTO: Moja Hercegovina)

Naša reporterka iz Gacka Milanka Kovačević javlja da su u ovoj opštini, u 14 časova, parkovi i dječije igralište bili pusti, sa malo prolaznika na ulicama.

– Nadležni su iskoristili lijepo vreme, pa su postavili još nešto od ukrasa, pripremajući ulice za praznike. Uprkos tome, građani ne očekuju okićeniji grad nego prethodnih godina. Možda odsustvo svijetlećih ukrasa čini da se praznična atmosfera (još uvijek) ne osjeti u Gacku. Za one koji ne vole snijeg ovo je idealno vrijeme, a oni koji ga priželjkuju, sudeći po prognozama, moraće da se strpe do 2017. godine – javlja naša reporterka.

Prvi dan zime u GAcku (FOTO: Moja Hercegovina)
Prvi dan zime u Gacku (FOTO: Moja Hercegovina)

Uživanje u vedrom i ugodnom prvom zimskom danu najmanje su iskoristili Ljubinjci i Nevesinjci na čijim je ulicama danas bilo najmanje prolaznika.

Prvi dan zime u Ljubinju - drva su spremna za hladne dane (FOTO: Moja Hercegovina)
Prvi dan zime u Ljubinju – drva su spremna za hladne dane (FOTO: Moja Hercegovina)

Inače, na sjevernoj Zemljinoj polulopti danas počinje zima, a za stanovnike južne hemisfere ljeto. Zima ove godine počinje u 11.44 časova. Na dan početka zime obdanica je najkraća, a noć najduža. Zima će trajati 89 dana sve do 20. marta 2016, kada počinje proljeće.

Sudeći prema najavama meteorologa, predstojeća zima biće izuzetno blaga i topla.

Pogledajte kako je izgledao prvi zimski dan u istočnoj Hercegovini kroz fotoobjektive naših reportera:

Moja Hercegovina

Autor