Na današnji dan je počela Cerska bitka

Na današnji dan 1914. godine počela je Cerska bitka. Srpska Kombinovana divizija naišle je na izvidnicu austrougarske vojske ulogorene na padinama Cera, i toga dana je počela hrabra bitka, jedan od najznačajnijih i najvećih trijumfa srpske vojske.

Ilustracija

Cerska bitka je vođena genijalnom taktikom Radomira Putnika i Živojina Mišića i neustrašivim komandantom na terenu generalom Stepom Stepanovićem.

Posle upada u Srbiju 200.000 austrougarskih vojnika u Prvom svjetskom ratu, Srpska vrhovna komanda prebacila je 180.000 vojnika u sjeverozapadnu Srbiju i izradila plan za Cersku bitku.

Borbe koje su usledile prerasle su u bitku za kontrolu nekoliko gradića i sela u okolini planine, kao i za kontrolu Šapca. Moral austrougarskih trupa je 19. avgusta opao i hiljade vojnika su se povukli u Austrougarsku, a mnogi su se podavili u Drini bježeći u panici.

Srbi su 24. avgusta opet ušli u Šabac, čime se bitka zvanično završila.

Cerska bitka je prva saveznička pobjeda u Prvom svjetskom ratu koja ne samo da je uticala na ugled vojske, koja se junački suprotstavila brojčano nadmoćnijem neprijatelju, već je onemogućila Austrougarsku da koncentriše trupe na ruskom frontu.

Stepa Stepanović je ukazom br. 1348 od 20. avgusta 1914. godine, zbog pobjedonosnog ishoda bitke dobio čin vojvode i tim unapređenjem postao je drugi vojvoda koji je unapređen u taj čin (prvi je bio Radomir Putnik 1912. godine).

Pored unapređenja dobijao je sa svih strana priznanja i pohvale. Stepanović je odajući priznanje trupama između ostalog rekao:

„U ime otadžbine i naroda srpskog, ja koji sam imao sreću da komandujem u ovoj bici, izjavljujem svoju najdublju zahvalnost junacima Druge armije, junacima koji izvojevaše ovu slavnu pobjedu i prognaše neprijatelja iz otadžbine kiteći svoje zastave slavom koja će sijati dok srpstva traje.”

Cerska bitka je jedina vojna operacija iz Prvog svjetskog rata o kojoj je za vreme SFRJ, 1964. godine snimljen igrani film, pod nazivom “Marš na Drinu”, u kome su igrali velikani srpskog glumišta.

Autor