Mitropolit Amfilohije: Taj naziv Montenegro je vražje leglo

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je u današnjoj besjedi povodom obilježavanja 140 godina od Vučedolske bitke uputio niz kritika na račun aktuelne crnogorske vlasti i njihovih evroatlanskih orjentacija.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije

On je odgovorio na optužbe crnogorske vlasti da je Srpska pravoslavna crkva uništila Crnogorsku pravoslavnu crkvu rekavši da je Srpska pravoslavna crkva kičmena moždina Crne Gore i koja je rodila i stvorila Crnu Goru.

“Srpska pravoslavna crkva je bila, ostala i biće duša Crne Gore zajedno sa jednom svetom, sabornom crkvom raširenom po čitavoj vaseljeni. To je ona crkva koja je nadahnula i knjaza Nikolu i one koji su branili svoj obraz i slobodu. Koji su se branili od tiranije, a sadašnja vlast u Crnoj Gori je naslednik takve tiranije”, kazao je Amfilohje.

Dodao je da takva Crna Gora nije i njegova Crna Gora.

“Sad je zovu Montenegro. Vražje leglo.”

Rekao je još i da ako je Crna Gora ono što je grupa razbojnika, bezbožnika i revolucionara rođenih u Brozovom Jajcu pretvorila u avnojevsku Crnu Goru, onda to nije Crna Gora Vučijeg Dola i Krusa.

“Crna Gora koja se odrekla Kosova i Metohije pljunula je na svoje dostojanstvo i samu sebe. Zato onda nije čudo što ona za svoju himnu ima pjesmu ispjevanu 20. aprila 1944. godine kada je Sekula Drljević stvarajući jednu fašističku Crnu Goru prekrojio riječi himne.

Nikada diobe nisu otišle tako daleko u ime ove i ovakve nezavisne Crne Gore, jer diobe presijecaju svaku porodicu” , kritikovao je mitropolit.

Kazao je da je narod koji se okupio predstavlja pravu Crnu Goru i koji je stvorio istinsku Evropu Jerusalima, Konstantinopolja i Atine, te da je podsjetnik časnim evropskim narodima da je to i njihov put, a ne put Hitlera i NATO pakta.

Miloš Bajović

Autor