Lingvisti, pisci i intelektualci iz Hrvatske, Srbije i BiH: Hrvatski i srpski su isti jezik

Grupa lingvista, pisaca i intelektualaca iz BiH, Srbije i Hrvatske pokušava da dokaže da su srpski i hrvatski – jedan jezik, kao i da problematizuje stvaranje političkih jezika.

FOTO: Ilustracija
FOTO: Ilustracija

Nakon serije regionalnih konferencija u Podgorici, Splitu, Beogradu i Sarajevu, više od 200 stručnjaka iz lingvistike i drugih društvenih nauka potpisalo je Deklaraciju o zajedničkom jeziku.

Deklaracija je nastala kao rezultat projekta ,,Jezici i nacionalizmi”, kojem je cilj podizanje svijesti o jeziku.

Namjera je da se aktivno utiče na postojeće jezičke prakse u sve četiri zemlje regiona u kojima se govorio srpsko-hrvatski ili hrvatsko-srpski.

Još uvijek nije poznat tačan sadržaj Deklaracije, koju je sastavljalo 30 stručnjaka iz sve četiri uključene zemlje, javlja Fokus.

Tekst Deklaracije i njene ciljeve predstaviće krajem marta u Sarajevu, između ostalih, profesor Enver Kazaz, pisac Ivana Bodrožić, pisac i novinar Balša Brković i pisac Vladimir Arsenijević.

Ovaj tekst postaće dostupan 1. aprila.

Među onima koji su potpisali deklaraciju o jedinstvenom jeziku su i Rade Šerbedžija, Boris Dežulović, Igor Štiks, Mirjana Karanović, Marko Tomaš, Nenad Veličković, Teofil Pančić, Rajko Grlić, Vikrot Ivančić, Ranko Bugarski i Snježana Kordić.

Osnovna namjera ovog projekta jeste problematizovanje postojanja ,,političkih” jezika na prostoru nekadašnjeg jednog srpsko-hrvatskog.

Autor