Gatačka pijaca – mjesto koje niko ne želi

GACKO – Uprkos lošim uslovima za rad, pet registrovanih prodavaca na gradskoj pijaci u Gacku i dalje svoj hljeb zarađuje za tezgom. Dadžbine su veće, prodaja slabija, pa razmišljaju da odustanu. Ipak se svako jutro, po inerciji, upute ka pijaci. I tako iz dana u dan.

Pijaca u Gacku (Foto: Moja Hercegovina)
Pijaca u Gacku (Foto: Moja Hercegovina)

U Komunalnom preduzeću “Komus” kažu da je održavanje pijace skupo, a prihod mali, pa bi je rado prepustili na staranje opštini i komunalnoj inspekciji.

U opštini, pak, kažu da će uslovi biti bolji kada se pijaca preseli na mjesto definisano urbanističkim planom, mada nisu mogli da preciziraju kada će do toga i doći.

Pijace su oduvijek bile mjesta inspiracije za slikare, pisce i pjesnike. Kutak grada u koji se ide u nabavku, ali i po aktuelnu gradsku priču ili anegdotu. Mjesto za susret onih koji su se nekad družili, a dugo se nisu vidjeli.

Ta slika se u Gacku, samo na mah vrati petkom. Tada prostor oživi bojama sezonskog voća i povrća i ispuni žagorom ljudi. Već oko pola četiri sve zamre, a svjedoci da je tu do prije koji trenutak bilo i priče i trgovine, ostaju  po koja zgažena voćka i odbačena ambalaža koja čeka gradske čistače.

Život i rad na pijaci je daleko od idiličnog kažu nam malobrojni prodavci koji su izabrali da im radno mjesto bude baš tu. Neki od njih rade za tezgom gotovo dvije i po decenije. Sada ih je ostalo tek pet registrovanih. Za medije ne žele da govore jer “ništa neće pomoći, a može da šteti.”

Neki od njih odmahuju rukom, dobacuju da nije dobro, ali i da nemaju kome da se žale. Ipak, naglašavaju da prodavci sa strane koji dolaze petkom imaju povlašteni položaj u odnosu na njih.

”Ovi što dolaze petkom, za inspekcije ovde su bogovi, vredniji su nego mi. Mi plaćamo sve poreze, a oni ništa. Evo, za tezgu plaćamo140 maraka mjesečno. Bilo bi dobro da se uvede neki red, da ista pravila važe za sve. Ovako, svak’ sebi nadograđuje kako hoće, jedni drugima smicalice prave.  Evo, tek prije neki dan je sređen toalet, nije moglo da se uđe unutra”, vajka se jedan od prodavaca.

Puste tezge (Foto: Moja Hercegovina)
Puste tezge (Foto: Moja Hercegovina)

Poslije više od dvije decenije staža pored tezge, ništa se nije promijenilo – sa rezignacijom primjećuje drugi sagovornik, koji ne želi da mu navodimo ime jer “neće neprijatnosti”.

“Svaki dan je teži, prljaviji i užasniji. Fekalije idu ispod stola gdje se prodaju sir i kajmak. Teško i ružno, ne trebam ja, slika vam sve govori. Loši uslovi su me koštali zdravlja. Kad je nevrijeme ne izlazim, obaveze idu, pa, ako možeš da plaćaš a da ne radiš, onda ne radiš i prihod stagnira. Za poreze i sve dažbine, staž, penzijsko, socijalno, mjesečno treba da se izdvoji oko 700 do 800 maraka. A ovi neregistrovani plaćaju samo simboličnu pijačarinu. Što se tiče Komusa, oni su fer, ali su uslovi svuda bolji nego kod nas. Idem svukuda, nigdje ove prljavštine. U Brčkom imaju vodu, grijanje i plaćaju 3 marke po kvadratu“, priča nam sagovornik.

Planskim dokumentima donesenim prije desetak godina predviđeno je izmeštanje i uređenje gradske pijace. Međutim, u opštini Gacko nisu mogli da kažu tačno kada će plan biti realizovan budući da za takav poduhvat još nema sredstava.

Da li je uređenje centra grada gdje je smeštena i pijaca planirano za narednu godinu znaće se već u petak za kada je zakazana sjednica lokalnog parlamenta na kojoj će se razmatrati Nacrt budžeta za 2017. godinu.

Malobrojni radnici na pijaci se nadaju tome jer računaju na jedno od predizbornih obećanja aktuelnog načelnika da će uređenje užeg centra biti u fokusu u naredne četiri godine.

Milanka Kovačević

Tagovi:
Autor

Milanka Kovačević

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Od 2003. zaposlena kao novinarka „Radio Gacka“, a od 2013. stalni saradnik internet magazina "Moja Hercegovina".

Svi tekstovi autora