Gatačka neto plata treća u Republici Srpskoj

Najveći prosjek neto plata u Republici Srpskoj u prošloj godini bio je u Stanarima, gdje prosječno zarađuju 1.142 marke, u Ugljeviku je tokom prošle godine zarađivano 1.130 maraka, dok je na trećem mjestu po prosječnim primanjima Gacko, u kojem je neto plata u 2016. godini iznosila 1.010 maraka.

RiTE Gacko (Foto: Moja Hercegovina)
RiTE Gacko (Foto: Moja Hercegovina)

Zaposleni u Stanarima skinuli su sa prvog mjesta Ugljevik, u kojem je tokom prošle godine zarađivano 1.130 maraka, a koji je 2015. bio najbolji po ovom pitanju, dok je na trećem mjestu po prosječnim primanjima Gacko, u kojem je neto plata u 2016. godini iznosila 1.010 maraka podaci su Zavoda za statistiku RS-a, prenose Nezavisne novine.

Sa druge strane, najmanje plate su zarađivali u Kupresu i to u prosjeku 404 KM, Jezeru 559 KM i u opštini Donji Žabar, u kojoj je prošlogodišnja prosječna plata iznosila 567 KM.

Plata iznad republičkog prosjeka, a koji je u prošloj godini iznosio 836 maraka, zarađivala se u 16 opština i gradova Republike Srpske, dok je čak 48 završilo ispod crte, odnosno prosjeka.

Kada je prosjek plata u pitanju, treba istaći i to da je ona u petogodišnjem periodu porasla za samo 18 maraka, tačnije sa 818 KM, koliko se zarađivalo 2012. godine, na 836 KM, koliko se zarađivalo u prosjeku tokom prošle godine.

Po pitanju smanjenja nezaposlenosti, najviše uspjeha imala je Banjaluka, koja je u odnosu na 2015. u prošloj godini broj nezaposlenih smanjila za 2.627 ljudi, a uspjeh po ovom pitanju ostvarili su i u Gradišci, Doboju, Zvorniku, Prijedoru i Tesliću.

Sa druge strane, neočekivano, broj zaposlenih se smanjio u Derventi, i to sa 6.615, koliko je bilo zaposleno u 2015. godini, na 6.369 u 2016.

Proporcionalno gledano, najveći rast u zaposlenosti u posljednjih pet godina imao je Kotor Varoš, koji je sa 3.503 zaposlena 2012. godine prošle godine broj radnih mjesta povećao za 1.407.

U Udruženju za zaštitu potrošača “Don” iz Prijedora uvidjeli su da su najveće prosječne plate tamo gdje su veliki državni industrijski giganti, poput termoelektrana koje postoje kako u Stanarima, tako i u Ugljeviku i Gacku, a koje zbog većih primanja podižu prosjek.

,,U ovim opštinama manji broj ljudi svojim visokim primanjima na direktorskim pozicijama u tim preduzećima formira visok prosjek, dok ostatak građana ima daleko manja primanja, koja su ispod prosjeka kao i u ostatku zemlje. Ako gledamo na republički prosjek, računajući one koji rade u državnim institucijama, imamo prosjek plate od 840 do 850 maraka, ali veliki broj naših građana živi na minimalcu od 395 maraka”, kazao nam je Zoran Petoš iz ovog udruženja.

On je ocijenio kako je prosječna plata u RS u posljednjih nekoliko godina premalo rasla i da nije pratila životne troškove, koji su iz godine u godinu rasli.

Autor