Branimir Tamindžija: Civilni invalidi diskriminisani u Republici Srpskoj

Nevesinje – Članovi Udruženje oboljelih od multiple skleroze regije Istočna Hercegovina održali su danas u Nevesinju godišnju sjednicu na kojoj su predstavili rezultate koje je udruženje postiglo, prvenstveno u registraciji novih lijekova i poboljšanju uslova banjskog liječenja.

Predsjednik Udruženje oboljelih od multiple skleroze regije Istočna Hercegovina Branimir Tamindžija je upozorio i na diskriminaciju koju se sistemski sprovodi, rekavši da Republika Srpska jedina u Evropi ne omogućava invalidninu za civilne invalide.

“Nakon upućivanja zahtjeva dobio sam poziv iz kabineta Predsjednika RS, NSRS i Ombudsmena. Ovaj zakon o usklađivanju prava mora da ide, jer imamo osnovu za tužbu. Ovo je sistemska diskriminacija od strane države”, kaže Tamindžija.

Pored seminara, na kojima su dogovorene buduće aktivnosti, ovo udruženje je realizovalo niz projekata koja su značajna za čitavu zajednicu, ali i napravilo pomak u zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti oboljelih od MS-a.

“Ovo udruženje postoji 15 godina i jedno je od prvih koja su osnovana u Republici Srpskoj. Kao i prethodih godina i ove smo realizovali niz aktivnosti. Krajem prošle godine ubacili smo četiri nova lijeka za MS. Na ranije potpisani sporazum sa Atomskom banjom Gornja Trepca uspjeli smo se izboriti za pogodnost da oboljeli dobiju personalnog asistenta. Sa druge strane ostaje žalosna činjenica da manje od 10 odsto oboljelih prima neki vid terapije”, kaže Tamindžija.

Udruženje oboljelih od multiple skleroze regije Istočna Hercegovina realizovalo je niz društveno korisnih akcija, a najznačajnije od njih su povezivanje mladih iz Nevesinja i Konjica, pomoć socijalno ugroženim porodicama iz Nevesinja i podrška mjesnim zajednicama kroz projekat UNDP.

Sastanku su prisustvovali predstavnici udruženja oboljelih od multiple skleroze sa šire teritorije RS-a, kao i predstavnica novoosnovanog udruženja iz Mostara sa kojim je dogovorena saradnja.

Ljubiša Bukvić

Autor