Bilećki “Vedar osmijeh” pred zatvaranjem – korisnici traže pomoć

BILEĆA – Udruženje roditelja, djece i omladine sa poteškoćama u razvoju „Vedar osmijeh” iz Bileće nakon 13 godina postojanja nalazi se pred zatvaranjem. U nacrtu novog budžeta za njih je planirano trostruko manje sredstava nego ranije, što će ih primorati da stave ključ u bravu – ukoliko nadležni ne reaguju.

vedar osmijeh
Korisnici dnevnog centra “Vedar osmijeh” u Bileći

Nacrtom budžeta opštine Bileća za 2017. godinu, ovom Udruženju je, umjesto dosadašnjih 25.000 KM, dodijeljeno trostruko manje finansijskih sredstava, tek nešto više od 8.000 KM. Za korisnike ovog centra koji već godinama tu dolaze kako bi se družili i na koristan način provodili svoje vrijeme, zatvaranje dnevnog centra bio bi ogroman gubitak i značilo bi njihovo prepuštanje ulici.

Na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Udruženja „Vedar osmijeh“ Milenko Radmilović požalio se na nemaran odnos predstavnika lokalne vlasti prema korisnicima ovog centra koji spadaju u  najugroženije  kategorije stanovništva. On je izrazio sumnju da je u cjelokupnu situaciju umiješana i politika iako je, kaže, ovo Udruženje isključivo nevladina i nestranačka organizacija.

„Ja bar tako osjećam da se ovdje malo radi i o politici, jer dolaskom ove skupštinske većine, odnosno načelnika opštine, 2012. godine mi smo naišli na jednu veliku odbojnost, nepristupačnost, pokušaje smanjivanja, umanjivanja, ignorisanja i ne znam već čega. Trudio sam se sa mojim saradnicima da stupimo u kontakte sa načelnikom opštine i sa svim relevantnim ljudima iz ovog mjesta, ali bezuspješno”, požalio se Radmilović i dodao da oni nisu dužni da snose posljedice nestručnog rukovođenja opštinskim budžetom.

Milenko Radmilović, predsjednik Udruženja "Vedar osmijeh" iz Bileće
Milenko Radmilović, predsjednik Udruženja “Vedar osmijeh” iz Bileće

Novčani grant koji je opština Bileća stavljala na raspolaganje ovom Udruženju 2012. je iznosio 37.000 maraka, da bi prošle godine bio smanjen na 25.000 maraka. Prema Radmilovićevim riječima, to je Udruženje stavilo u situaciju da nije u stanju da plati čak ni račune za osnovnu egzistenciju.

“Struju i vodu nismo platili od oktobra prošle godine, tako da svakog dana očekujemo isključenje sa vodovodne i elektroenergetske mreže. Zaposlenima kasne čak četiri plate”, tvrdi Radmilović.

On je iskoristio današnju konferenciju da apeluje na odbornike skupštine opštine Bileća da ne dozvole gašenje Udruženja, jer “oni koji nisu krivi, nisu ni dužni da ispaštaju”.

„Ja kroz ovo ne želim da prozivam ni Miljana Aleksića, koji možda nije kriv za sve to, ali njegovi saradnici sigurno jesu debelo krivi što su doveli prije svega nas, a i kompletnu opštinu, u velike probleme. Koristim ovu priliku da apelujem na skupštinsku većinu i na skupštinsku opoziciju da ne dozvole da se ovo Udruženje ugasi. Jer, ako ovo urade sa ovom kategorijom lica, onda neka se upitaju šta će dalje i kako će dalje“, kategoričan je bio Radmilović.

Roditelji djece sa posebnim potrebama, korisnika ovog dnevnog centra, imali su veliku sigurnost u ovom Udruženju i mogli su da se makar na kratko prepuste svakodnevnim obavezama, jer su znali da su njihova djeca sigurna i zaštićena u ovom dnevnom centru nekoliko sati dnevno. Jedan od roditelja, Milosav Dučić, za naš magazin rekao je da bi zatvaranje Udruženja bilo jedno veliko poniženje i za roditelje i za korisnike.

„Mi samo tražimo da ova djeca osjete da neko i o njima vodi računa. Nekad smo sa njima išli na izlete i sve. Prije su im davali i zimnicu, i za Vaskrs su im davali poklone i za Novu godinu. Dolazili su ovdje načelnici. Svi su davali sredstva, pa smo nešto mogli. Ako ovo zatvore, to je sramota i za opštinu i za državu, to je poniženje i za djecu i za roditelje“, kaže Dučić za “Moju Hercegovinu”.

Milosav Dučić, roditelj jednog od članova Udruženja "Vedar osmijeh"
Milosav Dučić, roditelj jednog od članova Udruženja “Vedar osmijeh”

Uprkos lošoj finansijskoj situaciji, na licima petoro redovnih članova Udruženja, kako im i sam naziv kaže, danas se mogao vidjeti samo vedar osmijeh. Ipak, u vazduhu se mogao osjetiti i njihov strah, nervoza i pomalo tuga zbog mogućeg zatvaranja Udruženja koje im je za ovih 13 godina postojanja pružilo mnogo radosti i spokoja i koje je postalo njihov drugi dom.

Ivana Jokanović koja već osam godina dolazi ovdje, danas nam je kroz suze samo uspjela izustiti: „Ovdje nam je bilo fino, nećemo da dođe do zatvaranja. Već nam peta plata kasni. Ja živim sa mamom od hljeba i od mlijeka. To bi bilo sramota da nam se zatvori taj dnevni centar“, rekla je Ivana.

Ivana Jokanović
Ivana Jokanović

Dragan Telebak je još jedan od korisnika Udruženja „Vedar osmijeh“ koji se raduje svakom novom dolasku u Udruženje, jer je ovdje, kako sam kaže, stekao drugare, naučio mnogo korisnih i lijepih stvari, bio voljen i zaštićen. Zbog toga će, ističe, biti mnogo tužan ako više ne bude imao gdje doći.

„Mi nemamo grijanja, nemamo doručka. Hoću da se obratim opštini Bileća da pomognu ovom našem Udruženju koliko mogu. ‘Vedar osmijeh’ u Bileći treba da radi. Nama je ovdje fino, mi se ovdje fino družimo“, rekao je Dragan za naš magazin.

Dragan Telebak
Dragan Telebak

Kako bismo zatražili objašnjenje ovakve situacije, a i pružili priliku da  ispriča svoju stranu priče i eventualno ponudi neko rješenje danas smo više puta pozvali načelnika opštine Bileća Miljana Aleksića, ali do objavljivanja ovog teksta na pozive nam nije odgovarao.

Ostaje nam da se nadamo da će se rješenje za funkcionisanje Udruženja „Vedar osmijeh“ iz Bileće uskoro pronaći, da će rukovodstvo uspjeti da ostavi po strani političke i razmirice svake druge vrste, te da će pronaći zajednički jezik sa predstavnicima opštinske vlasti. Oni koji su najviše ugroženi u društvu, ne treba da snose najveće posljedice koje će sigurno biti nenadoknadive za članove ovog Udruženja.

Milena Koprivica

Autor