Voće, povrće i med sa hercegovačkih pijaca – dobrog kvaliteta

TREBINjE – Kvalitet sezonskog voća, povrća i meda na hercegovačkim pijacama je zadovoljavajući i kupci nemaju razloga za brigu. Pokazali su ovo danas predstavljeni rezultati istraživanja kvaliteta ovih proizvoda koje je sprovelo Udruženje za zaštitu potrošača „Oaza“ iz Trebinja. 

Od šest ispitanih uzoraka meda, za dva su dobijeni upitni rezultati, koji, kažu upućeni, ukazuju na nepravilno korištenje ili skladištenje meda, ali su oba uzorka dozvoljena za upotrebu i nisu štetna.

Za voće i povrće nema brige, jer se kao ispravno pokazalo čak i ono iz Turske i Argentine.

Predsjednica Udruženja „Oaza“ Neška Ilijić pojasnila je da je većina proizvoda koji se prodaju na pijaci ili dovezena iz Čapljine ili je od lokalnih proizvođača.

Neška Ilijić (FOTO: Moja Hercegovina)

„Dobili smo dobre rezultate. Mislili smo da će biti i negativnih rezultata na pesticide i ostale parametre koje smo tražili. Voće i povrće koje smo uzimali od naših lokalnih proizvođača se pokazalo ispravno, a imali smo krušku iz Argentine i tikvice iz Turske, koji su takođe pokazali dobre rezultate“, pojasnila je Ilijić, te dodala da proizvodi koji se nalaze na pijaci moraju da imaju deklaraciju, isto kao i proizvodi koji se prodaju u radnjama.

Ljubica Čolović, pomoćnik ombudsmana za zaštitu potrošača u Bosni i Hercegovini pojašnjava da nije problem korištenja pesticida na voću i povrću ako su te količine kreću u okviru dozvoljenih granica.

Ljubica Čolović (FOTO: Moja Hercegovina)

„Ohrabrujuća je činjenica da su rezlutati ovog ispitivanja pozitivni i da su pesticidi u granicama normale. Potrošči ipak moraju temeljno da peru voće i povrće. Potrošači često nisu sigurni da li konzumiraju ispravne proizvode. Prema Zakonu o zaštiti potošača, potrošač ima pravo na odgovarajući proizvod koji je siguran po njegovo zdravlje. Proizvode koji ne odgovaraju propisanom kvalitetu, trgovci ne smiju prodavati“, naglasila je Čolović.

Iz Udruženja „Oaza“ apeluju na nadležne lokalne organe da preduzmu sve aktivnosti kako bi uredili pijace u onim mjestima u kojima postoje ili uložili napore za izgradnju pijaca u opštinama u kojima ih uopšte nema.

Podršku „Oazi“ u realzaciji projekta ispitivanja kvaliteta voća, povrća i meda na hercegovačkim pijacama, dalo je Ministarstvo trgovine i turizma RS, zatim kancelarija za zaštiu potrošača, Republička inspekcija za ispravnost hrane, kao i veterinarski inspektor.

Nikolija Bjelica

Autor