Vlada Kosova donijela odluku o prisvajanju imovine SFRJ

Vlada Kosova donijela je odluku da se sva nepokretna imovina na Kosovu registrovana na ime SFRJ, Srbije i Autonomne Pokrajine Kosovo, registruje na ime Republike Kosovo kao vlasnika te imovine.

Vlada Kosova (FOTO: N1)
Vlada Kosova (FOTO: N1)

U tu imovinu ulazi imovina državne i vojne administracije i imovina bivših društveno političkih organizacija, rečeno je agenciji Beta u Vladi Kosova.

U odluci u koju je agencija Beta imala uvid, kosovska katastarska agencija obavezuje se da odmah na ime Kosova prebaci svu nepokretnu imovinu.

Odluku je potpisao premijer Kosova Isa Mustafa čime je ona i stupila na snagu.

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju saopšteno je da će se zbog te odluke direktor kancelarije Marko Đurić danas sastati sa srpskim članovima Vlade Kosova, gradonačelnicima deset opština sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji i predstavnicima Srpske liste.

Mreža za restituciju traži stavljanje van snage odluke Prištine

Mreža za restituciju u Srbiji predlaže da Srbija donese zakon kojim će staviti van snage tu odluku Prištine i podsjeća da je nepopisana državna imovina jedan od generatora korupcije.

Mreža u saopštenju navodi da je uputila Inicijativu Vladi Srbije da pored popisa državne – javne svojine, bez odlaganja Narodnoj skupštini Srbije podnese Predlog zakona o stavljanju van snage propisa donetih u cilju prisilnog oduzimanja privatne svojine od strane pravnih prethodnika Republike Srbije, pre svega FNRJ i SFRJ.

Mreža navodi da u Srbiji nije sprovoden proces privatizacije društvene svojine.

“Upravo državna svojina, koja je od 2011. godine nazvana javna svojina, u 99 odsto slučajeva je magnet za uzurpatore i one koji kroz uzurpacije prisvajaju orgomna materijalna sredstva, širom Republike Srbije”, kaže se u saopštenju.

Autor