Upoznajte ekipu “Neđeljnika”: Gatački srednjoškolci koji nikoga ne štede

GACKO – Prašina koja davi Gacko, krađa goriva, šerpa koja ide u Laktaše, iguman koji svoje isposničke dane provodi jezdeći ulicama u bijesnom džipu, privatni univerziteti i mali grad kao vlasništvo svemoćnog Savatija, teme su koje na duhovit način obrađuje ekipa srednjoškolaca iz Gacka kodnog naziva “Modex”.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

Ono o čemu odrasli “mudro” ćute, na You Tube pričaju “Modeksovci” koji svoj parodičan pogled na gatačku svakodnevicu prikazuju u emisiji Neđeljnik.

Pošto je raspust, veći dio sedmočlane ekipe je van grada, a na sastanak sa nama su došli Nebojša Tovarišić i Rastko Stojanović. Žao im je što ostatak Modex-a nije tu, jer bi, kako kažu, bilo sve mnogo zabavnije.

Saznajemo da se kreativni proces odvija kod Nebojše u sobi gdje svi daju ideje koje onda razrađuju u skeč.

“U posljednje vrijeme ideja nije falilo, ali se trudimo da teme budu što univerzalnije kako bi nas više ljudi moglo pratiti i razumjeti. Milan i ja pišemo scenario, ali se često desi i da improvizujemo tokom snimanja. Imamo do sada preko 37 hiljada pregleda što nije loše za jedan mali kanal” kaže Nebojša.

Prvo su se oprobali u nekim kratkim formama, ali su vidjeli da moraju da mjenjaju izraz ako žele da privuku interesovanje publike. Ambicija im je da naprave seriju, ali je za sada to prezahtjevno za njih, pa su se odlučili da prave kratke emisije u kojima bi na humorističan način prikazivali život u Gacku.

Gatački terorista

Pored Nebojše Tovarišića i Rastka Stojanovića, ekipu čine i Aleksandar Pavlović, Milan Beatović, Danka i Olja Ilić i Milan Papović. Sve je počelo kratkim formama koje su preko kanala Modex production kačili na You Tube. Najuspeliji video do sada im je je “Gatački terorista” u kome su prikazali potragu za hotelom u Gacku.

Materijalne koristi još uvijek nema, ali na svu sreću nema ni štete iako se bave pomalo škakljivim temama.

Svi su imali pozitivne kritike. Recimo, poznajem ljude koji se bave krađom goriva, zabavno im je bilo da gledaju šale na taj račun. Potpuno iznenađujuće, doživjeli su to kao kompliment ili izraz našeg divljenja. Roditelji prate to što radimo, najvažnije im je da ne provodimo vreme na ulici ili po kladionicama. Nemamo namjeru da se zamjeramo niti vređamo nikog. Svi likovi su potpuno izmišljeni”, priča Rastko i dodaje da ima dosta “jutjubera” koji žive od svojih objava no, potrebno je više od 1000 subscriber-a da bi ste imali minimalnu korist.

Iako se u svojim Neđeljnicima kritički odnose prema privatnim fakultetima, sami, još uvek ne znaju gdje će.

“Ja još nisam napravio ozbiljan plan, privatni fakulteti su lakši, ali su državni prestižniji. U vremenu u kome svako ima diplomu, rado bih da imam oba. Jedan donosi znanje, a drugi posao” objašnjava Rastko situaciju.

Za razliku od njega, Nebojša je siguran da će studirati grafički dizajn, a kako će život dalje teći, i gde će ga voditi, ostaje da se vidi. Ono u šta su sigurni je da će nastojati da odu iz Gacka.

“Ne znam, u Gacku neću biti sigurno” kaže Rastko. Ovde jeste fino, svako svakoga zna, ali, teško je doći do posla. Obeća se, ali najčešće ništa ne bude od toga”, analizira Rastko i dodaje da sve ovo što se dešava jeste rezultat izbora onih koji glasaju.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

U posljednjem Neđeljniku prikazali su svoje viđenje izbora u kojima se kandidati svađaju sve do trenutka kad se kamere ugase. Onda podjele pare i odlaze zajedno na večeru.

“Mi se ne razumijemo u politiku”, odgovaraju uglas.

“Ja sad da sam na vlasti, ne bih znao šta raditi”, kaže Rastko, a Nebojša dodaje da oni nemaju neko rešenje već pričaju o stvarnosti onako kako je vide.

Mi prikazujemo ono što mislimo, ali nismo uvjereni da je to zaista tako. Prosto, naš je utisak da, dok kamera snima se baš i ne vole, čim prestane, veoma se dobro razumiju.”

Budući da ekipu čine srednjoškolci, uskoro će škola da diktira tempo njihovog pojavljivanja na internet.

“Potrudićemo se da prvu sezonu od pet epizoda završimo dok ne krenemo u školu. A onda ćemo zbog obaveza, snimati jednu mjesečno.  Mislili smo da razbijemo monotoniju i sa depresivnih tema pređemo na malo ljepše. Ne znam još uvek šta će to biti, ali naći ćemo, ima i ovdje lijepih tema”, kaže Nebojša, a Rastko dodaje da je u planu i širenje radnje na Hercegovinu.

“Razmišljali smo kad u Gacku nestane tema da snimamo negdje u nekom drugom gradu, da se proširimo po Hercegovini, ovdje znamo šta je aktuelno, ali da saznamo šta je to važno što se dešava u Nevesinju ili Trebinju”, kažu.

Na pitanje, šta bi poručili svijetu, spremno odgovara Nebojša: “Mi bi poručili kafu i kiselu”!

 

Autor

Milanka Kovačević

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Od 2003. zaposlena kao novinarka „Radio Gacka“, a od 2013. stalni saradnik internet magazina "Moja Hercegovina".

Svi tekstovi autora