Trebinjska Skupština: Opozicija napustila sjednicu, Grad najavio kreditno zaduženje

TREBINjE  – Odbornici opozicije u trebinjskoj Skupštini napustili su današnje zasijedanje zbog toga što je, na kolegijumu usaglašeni dnevni red, danas izmijenjen, pri čemu su izbačene dvije tačke, a dodato šest novih. Sporno je, tvrdi opozicija, to što za dodate tačke nije bilo objašnjenja o hitnosti njihovog stavljanja na dnevni red, kao i to da za određene tačke materijali nisu dostavljeni u roku koji je predviđen Poslovnikom o radu Skupštine.  

opozicija_tb2

Šef Kluba odbornika SDS-a u trebinjskoj Skupštini Vidomir Begenišić kazao je da odbornici nepripremljeni ne mogu kvalitetno da raspravljaju o novim tačkama dnevnog reda, te da je to glavni razlog što su odlučili da napuste sjednicu.

„Prisustvovali smo parlamentarnom presedanu. Za tih šest tačaka materijale smo dobili neposredno prije našeg izlaska iz sale. Između ostalog, sporna je prvobitna 21. tačka dnevnog reda „Informacija o stanju prenesenih neizmirenih obaveza Grada Trebinja“ i za to su trebali da nam dostave materijale prije sedam dana. Radi se o jednom obimnom materijalu, a sad smo dobili samo 20 minuta pauze da se o tome dogovorimo i da usaglasimo stav. Smatramo da nam nisu stvoreni osnovni uslovi za rad“, kazao je Begenišić novinarima.

opozicija_tb

Šef Kluba odbornika PDP-a Ljubiša Krunić saglasan je sa Begenišićem. Izrazio je nadu da će se ubuduće sjednice pripremati „mnogo ozbiljnije“.

„Opozicija je u prethodnom skupštinskom sazivu davala primjedbe poziciji da neozbiljno i neblagovremeno pripremaju sjednice, a evo sada oni rade vrlo neozbiljno. Prema članu 98. Poslovnika o radu Skupštine materijali se dostavljaju sedam dana prije početka sjednice. To ni ovaj put nije ispoštovano. Za razmatranje materijala za jednu tačku što su nam donijeli danas trebalo bi najmanje tri-četiri sata da bi mogli o tome da raspravljmo. O ostalim tačkama da i ne govorim. Ne možemo raspravljati o nečemu što nas je maloprije dočekalo na odborničkim klupama”, rekao je Krunić.

Petrović: Moramo se zadužiti da vratimo stare dugove

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović odlazak sa sjednice opozicionih odbornika naziva bijegom. Po njegovom mišljenju, nisu sporne dodate tačke dnevnog reda, već isključivo prvobitna tačka 21, koju su odbornici prebacili na mjesto broj tri. U pitanju je „Informacija o stanju prenesenih neizmirenih obaveza Grada Trebinja na dan 31. 12. 2016. godine“, koja se već bila na dnevnom redu, ali je materijal, kako je kazao Petrović, „stigao tek danas“. Najavio je i kreditno zaduženje Grada Trebinja, kako bi Grad vratio zaostala dugovanja.

„Opozicija nije imala snage da se suoči sa istinom. Nisu imali odbrambeni mehanizm na dugove koje nam je ostavila prethodna administracija, a koji iznosi 6.339.961,99 maraka. Nisu imali nijedan argument i pobjegli su jer su znali da će ovo građani prezreti. Tu su dugovi iz sudskih sporova, tu su obaveze prema dobavljačima, pozajmice sa računa ili zloupotrebe novca sa računa, tu su dugovi javnih ustanova i preduzeća. Mi ovaj novac nemamo i već smo pozvali ljude da ćemo platiti te dugove u ovoj godini i jedini način je kreditno zaduženje Grada Trebinja. Oni nisu htjeli da učestvuju u rješenju onoga što su nam ostavili. Ovo nije jedini problem koji su nam ostavili, ali na današnjoj sjednici ovo je glavna tema. Oni nisu htjeli da prisustvuju jer bi se crvenjeli politike koja je ostala nama u nasljeđe“, smatra gradonačelnik Petrović.

Dodao je da će kredit iznositi najmanje onoliko koliko iznosi stari dug, dakle, više od šest miliona maraka.

„Ispoštovaćemo sve zakonske procedure koje će teći dva-tri mjeseca i kad dobijemo adekvatnu saglasnost Ministarstva finansija, odluku Skupštine Trebinja i kad saberemo sve obaveza mi ćemo, nadam se, bez kamata platiti ljudima dugove. Naš cilj je da prihode koje imamo za januar mjesec trošimo za tekuće rashode. Hoćemo da radimo čisto, a ne da plaćamo račune iz 2015. godine sa prihodima iz 2017. godine. Oni nisu radili tako i zato nas je sačekao minus od više od šest miliona maraka“, kazao je Petrović.

Sjednica trebinjske Skupštine je u toku i tačke dnevnog reda se usvajaju bez prisustva odbornika opozicije.

Nikolija Bjelica

Autor