Trebinjska Skupština bi mogla dobiti i drugog potpredsjednika

TREBINjE – Trebinjski odbornici većinom glasova na današnjem zasjedanju prihvatili su  izmjene i dopune Statuta Grada Trebinja – motivisane obavezom da se opšti akti svih opština i gradova Srpske usaglase sa novim zakonom o lokalnoj samoupravi.

Za trebinjsku opoziciju sporno je to što se time otvara mogućnost da se uvede još jedno funkcionersko mjesto za drugog potpredsjednika Skupštine koji bi bio iz reda nacionalnih manjina.

Po sadašnjem sastavu, ukoliko dođe do toga, mjesto drugog potpredsjednika bi pripalo odbornici Milki Butuliji, inače bivšoj potpredsjednici Skupštine.

Šef kluba odbornika SDS-a Vidomir Begenišić pojasnio je da Zakon o lokalnoj samoupravi jasno kaže da gradovi poput Trebinja mogu, a i ne moraju da imaju drugog potpredsjednika iz reda nacionalnih manjina. Stav SDS-a je da bi uvođenje drugog potpredsjednika trebinjske Skupštine bilo „klasično političko peglanje aktuelne skupštinske većine predvođene SNSD-om“.

Vidomir Begenišić (Foto: Moja Hercegovina)

“Klub odbornika SDS-a je glasao protiv te odluke. Situacija je potpuno jasna. Mi smo stava da nama apsolutno nije potreban drugi potpredsjednik. To je jedno funkcionersko mjesto koje iziskuje značajna sredstva iz budeta, to je dakle oko 36.000 maraka bruto na godišnjem nivou. Kada s jedne strane uvodite funkcionerska mjesta, a s druge strane pričate o nedostatku sredstava i otpuštanja radnika, onda je to potpuno nelogično“, kazao je Begenišić, ne želeći da komentariše da li će to mjesto, ukoliko bude, biti dodjeljeno Milki Butuliji.

Njegovo mišljenje dijeli i odbornik PDP-a Zoran Anđušić. Kaže da je stav PDP-a – može drugi potpredsjednik, ali samo kao volonter.

„Ako neko želi da ispunjava stranačke želje onda neka to radi na druge načine, a ne preko budžetskih korisnika“, kazao je Anđušić.

Zoran Anđušić (Foto: Moja Hercegovina)

Potpredsjednik Trebinjske Skupštine Bojan Šapurić iz DNS-a kaže da se ovdje samo radi o usklađivanju svih akata sa Zakonom o lokalnoj samoupravi i dodaje kako smatra da Trebinju nije potreban drugi potpredsjednik.

Bojan Šapurić (Foto: Moja Hercegovina)

„Grad je dužan da svoj Statut uskladi sa tim zakonom. Dakle, iza riječi predsjednik dodaju se riječi jedan ili dva potpredsjednika. To je ostavljeno na volju gradova. Banjaluka je usvojila to i imaće dva potpredsjednika“, istakao je Šapurić.

Za cijelu situaciju zamjenik gradonačnika Trebinja Mirko Ćurić kaže da „čovjek nije zaposlen, već je samo ostavljena opcija“.

„Nije rečeno da hoće, niti da neće biti zaposlen. Kada to bude, onda ćemo moći da razgovaramo na tu temu“, kazao je Ćurić.

Predsjednik Skupštine Grada Trebinja Dragoslav Banjak, pak, smatra da se previše preuranilo sa temom o drugom potpredsjedniku.

Dragoslav Banjak (Foto: Moja Hercegovina)

„Pomoći nikada nije suviše. Ovdje je samo u pitanju o izmjenama i dopunama Poslovnika o radu Skupštine i usklađivanju sa važećim Zakonom o lokalnoj samoupravi. Ta je mogućnost samo sada otvorena. Možda će na jednoj od narednih sjednica doći ta tema na red, ali sada ona nije došla“, pojasnio je Banjak.

Prošlogodišnji budžet u deficitu 1,3 miliona maraka

Odbornici su usvojili izvještaj o izvršenju budžeta za 2016. godinu, po kojem je gradska kasa prošlu godinu završila sa nepokrivenim deficitom od 1,3 miliona KM.

Budžetski prihodi ostvareni su u iznosu od 23,1 milion KM, dok su rashodi i izdaci iznosili 24,4 miliona KM, a uz izvještaj – odbornici su donijeli i odluku da se prošlogodišnji budžetski minus pokrije iz dugoročnog kreditnog zaduženja Grada Trebinja, o čemu je odluka donesena na prethodnoj sjednici gradske Skupštine.

Opozicija, koja je prošle godine bila pozicija, smatra da je budžet u potpunosti mogao biti izvršen da su uspjeli da izvrše fiskalnu godinu zaključno sa 31.12. 2016. godine.

Nikolija Bjelica

Autor