Trebinje: Počinje obnova prečistača otpadnih voda

TREBINJE – Potpisivanjem ugovora između Grada Trebinja i njemačko-grčkog konzorcijuma “Fajfer-Karkanijas”, danas je u Trebinju ozvaničen početak projekta rehabilitacije postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u ovom gradu, vrijednog 1.665.773 evra.

Učesnici projekta u Gradskoj upravi Trebinja (FOTO: Moja Hercegovina)

Projekat će većinski finansirati Švedska razvojna agencija “SIDA” koja će uložiti čak milion evra, dok će ostatak biti finansiran iz kreditnih sredstava Evropske investicione banke (EIB). Stoga je potpisivanju ugovora danas prisustvovala i predstavnica SIDA-e Mari Bergstrom koja je istakla da postoji nekoliko razloga što su odlučili da daju podršku ovom projektu.

“Jedan od razloga zašto smo podržali ovaj projekat je to što je jedan od glavnih ciljeva Švedske da podrži Bosnu i Hercegovinu na putu ka njenom članstvu u Evropskoj uniji. Takođe, razlog je i to što je zaštita životne sredine i smanjenje negativnog efekta klimatskih promjena jedan od glavnih prioriteta švedske vlade. Nakon ovog projekta, Trebinje će imati čistu okolinu i čistu rijeku, zato nam je drago da učestvujemo u ovom projektu”, pojasnila je Bergstrom.

Mari Bergstrom (FOTO: Moja Hercegovina)

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović ovom prilikom rekao je da mu je želja da se ovaj projekat završi u roku i da Trebinje, nakon više od 38 godina upotrebe postojećeg prečistača voda, dobije revitalizaciju neophodnu za njegovu upotrebu u nerednih 20 godina.

“Ovaj projekat je treća komponenta koja se realizuje kroz projekat Vodovoda i kanalizacije Republike Srpske, čija je ukupna vrijednost 6,25 miliona evra od čega su 50 posto sredstva Evropske investicione banke, 35 procenata su grantovska sredstva Vlade RS i 15 procenata su sredstva lokalne zajednice. U ovom slučaju, sredstva iz Grada Trebinja finansira Razvojna agencija SIDA”, kazao je Petrović.

U ime izvođača radova, konzorcijuma “Fajfer-Karkanijas”, ugovor je danas potpisao Slaviša Đurić, zastupnik kompanije “Ludvig Fajfer” za Bosnu i Hercegovinu. On je rekao da se nada uspješnoj saradnji koja će biti u interesu svih učesnika u ovom projektu.

Slaviša Đurić (FOTO: Moja Hercegovina)

“Ono što nas, kao izvođače, najviše interesuje je zadovoljstvo građana koji će dobiti benefit kroz ovakav projekat. Mi smo nedavno završili postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda i to je jedno od prvih u BiH koje je dobilo upotrebnu dozvolu, radi se o postrojenju u Bihaću. S naše strane imate ozbiljnu kompaniju, a i naš partner Karkanijas je ozbiljna firma”, naveo je Đurić.

Ugovorom je predviđeno da radovi na ovom projektu budu završeni u narednih 305 dana.

Potpisivanju ugovora danas su prisustvovali i šefica Tima za upravljanje projektom “Vodovod i kanalizacija u Republici Srpskoj” Radmila Mihić, kao i predstavnici JP “Vodovod“, a.d. Trebinje.

Jelena Denda Borjan

Autor