Trebinje: Počeo simposion „Teologija u javnoj sferi“

TREBINjE – Panel diskusijom “Sabornost i jedinstvo Crkve u 21. vijeku: Osvrt na Sveti i veliki sabor” danas je u Trebinju počeo četvrti godišnji simposion pod nazivom „Teologija u javnoj sferi“, koji ove godine organizuje novoosnovani Centar za filosofiju i teologiju Trebinje.

simposion_teologija_2

Ovogodišnji simposion je svojevrsni festival koji će u sebi obuhvatati različite sadržaje: panel diskusije, predavanje, predstavu i izložbe, a biće svečano zaključen svetom arhijerejskom liturgijom u nedjelju u trebinjskom Sabornom hramu.

U četiri dana na Simposionu će biti obrađene teme kao što su jedinstvo crkve u 21. vijeku, kriza i budućnost evropskog identiteta, zatim pitanja straha i slobode, te uloga žene u crkvi i društvu, odnos pravoslavlja i modernog doba.

Đakon Branislav Rajković pojasnio je da će se sve teme koje su našle svoje mjesto na ovogodišnjem simposionu biti sagledane iz više uglova, te da će o njima govoriti eminentni stručnjaci.

Branislav Rajković (Foto: Moja Hercegovina)
Branislav Rajković (Foto: Moja Hercegovina)

„Imamo već četvorogodišnje iskustvo u organizovanju ovakvih skupova, s tim što je ovogodišnji prerastao u festival, javnu svečanost, gdje osim dosadašnjih panel diskusija imamo umjetničke događaje. Teologija u javnoj sferi obuhvata probleme koji se tiču teoloških pitanja i odgovora na njih, dakle, i kontakta teologije sa drugim naukama – politikologijom, filosofijom, sociologijom, psihologijom, kao i samom umjetnošću“, kazao je Branislav Rajković.

Na otvaranju simposiona govorio je i ministar nauke i tehnologije RS Jasmin Komić, koji je istakao je da je Simposion postao tradicionalni skup koji je izborom tema zaintrigirao javnost i poslao poruke koje pomažu uspostavljanju mostova razumijevanja i saradnje, ne samo među stručnjacima različitih profesija, već i ljudima različitih religijskih uvjerenja i konfesionalne pripadnosti.

Jasmin Komić (Foto: Moja Hercegovina)
Jasmin Komić (Foto: Moja Hercegovina)

“Uvjeren sam da ljudi poput vas mogu biti reperi za snalaženje u koordinatnom sistemu savremenog društva jer nauka i duhovnost se ne sudaraju – one se prožimaju i nadopunjuju”, rekao je Komić, te izrazio uvjerenje da će se tradicija ovakvih susreta nastaviti i ubuduće i da će Četvrti simpozijum “proteći u duhu kritičkog promišljanja sadašnjosti i budućnosti i da će pouke biti sažeti putokazi za sve nas”.

Direktor Republičkog sekretarijata za vjere RS Dragan Davidović naglasio je organizacija simposiona znači da su Grad Trebinje i Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska pokazali da je dobra ideja ključ svakog uspjeha.

Dragan Davidović (Foto: Moja Hercegovina)
Dragan Davidović (Foto: Moja Hercegovina)

„Mi smo ovdje da podržimo slobodno mišljenje i stavove svih učesnika. Mi nismo ovdje da finansiramo skup sa diktiranim pitanjima i naručenim odgovorima. To neka rade neke druge državne institucije u drugim državama i nevladine organizacije koje od toga žive. Dakle, ovdje nema zabrana ni za one koje misle da u svemu u pravu, da su bezgrešni i da im je moć neograničena. Takvi na ovim mjestima sami sebe suspenduju“, rekao je Davidović.

Naglasio je da je njegova, kao i obaveza Republičkog sekretarijata za vjere, te uopšte Vlade RS, da sistemski riješi pitanje finansiranja Centra za filosofiju i teologiju.

Izaslanik predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića Vladimir Božović istakao je da je jako bitno da se pitanje teologije u javnoj sferi osvježi sa teološkog, kao i svih drugih aspekata, te da je najbitnije da se čuju poruke mira i zajedništva među različitim narodima.

Vladimir Božović (Foto: Moja Hercegovina)
Vladimir Božović (Foto: Moja Hercegovina)

„Pozdravljamo ulogu naše Crkve koja treba da otvara nova i učestvuje u postojećim važnim pitanjima i diskusijama koja tragaju za smislom života i našeg postojanja kao naroda. Smatramo da je zadatak ovakvog simposiona i crkve uopšte da nam pomogne da odredimo šta je to srpski nacionalni i državni interes i da ga, kao takvog, primjenjujemo, vezani za crkvu. Srpska crkva treba da djeluje i tamo gdje nema srpske države, čuvajući vjeru, identitet, jezik i naše srpske običaje“, istakao je Božović.

Naglasio je da je savremeni svijet, pritisnut globalizacijom i masovnim medijima, doveden u situaciju apsurda u kojoj nikada nije bilo više ljudskih prava, a manje slobodnih ljudi.

Otvaranju Simposiona prisustvovali su mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, umirovljeni vladika Atanasije, predstavnici tri vjerske zajednice, te eminentni teolozi i naučnici.

U nastavku simposiona, večeras od 17 do 19 časova biće održana panel diskusija „Evropa na raskršću: kriza i budućnost evropskog identiteta“, na kojoj će govoriti mr Vuk Jeremić, prof. dr Dejan Jović, prof. dr Zoran Krstić, a moderator će biti doc. dr Marko Vilotić.

U Muzeju Hercegovine večeras u 19 časova i 30 minuta biće otvorena izložba slika Branka Radulovića i izložba fotografija „Romanovi – carsko služenje“.

Petak, 10. Februar

Kulturni centar, 10:30 – 12:30: „Strah i sloboda“ (panel diskusija)
Učesnici: prof. dr Žarko Trebješanin, prof. dr Boris Brajović, doc. dr Arta Dodaj,
Moderator: o. Gojko Perović;
17 časova: Promocija knjige Patrologija (1. i 2. sveska) episkopa Atanasija;
Govore: doc. dr Zdravko Jovanović, doc dr. Zoran Jelisavčić;
Moderator: o. Zoran Ilić;
19 časova: Predstava „Sedam“ u organizaciji Međureligijskog vijeća BiH na temu nasilja nad ženama

Subota, 11. februar

Kulturni centar, 10:30 – 12:30 časova: „Mesto i uloga žene u Crkvi i društvu“ (panel diskusija)
Učesnici: dr Julija Vidović, Andrea Jovanović,
Moderator: Milica Rakić;

Nedjelja, 12. februar

Sveta arhijerejska liturgija u Sabornom hramu u Trebinju

Nikolija Bjelica

Autor