Trebinje: Pedesetak plivača za Časni krst, prvi Nikola Lješković (FOTO)

TREBINjE – U tradicionalnom bogojavljenskom plivanju na rijeci Trebišnjici učestvovalo je 50-tak plivača, a prvi do Časnog krsta doplivao je Nikola Lješković, momak koji je inače trener plivanja u trebinjskom “Leotaru”.

Ovaj dvadesetpetogodišnji mladić, kaže da za Časni krst pliva već devet godina, a ovo je drugi put da je pobjednik na bogojavljenskom plivanju.

Nikola Lješković (foto: Moja Hercegovina)

„Prije osam godina sam takođe prvi doplivao do Časnog krsta. Osjećaj je sjajan i ne mogu ga opisati riječima. Ovo mi više znači nego sve osvojene medalje“, rekao je mladi Lješković i dodao da planira i u narednim godinama učestvovati u ovom tradicionalnom plivanju.

Među hrabrim plivačima bila je i Dragica Drapić kojoj je ovo prvo plivanje za Bogojavljenje.

Dragica Drapić (Foto: Moja Hercegovina)

„Odavno sam planirala da plivam za Časni krst, čekala sam pravi momenat i mislim da je to sada. Htjela sam radi sebe jednom u životu otići po svoj Časni krst, a uz to i u „Školi sporta“ kolege Dražen Šegrt, Nemanja Babić  i ja smo se dogovorili da učestvujemo ove godine i evo ispoštovali smo dogovor“, istakla je jedina djevojka sa današnjeg plivanja.

Najmlađi učesnik bio je trinaestogodišnji Dimitrije Škrivan. Kaže, ovo je drugi put da za Bogojavljenje pliva u hladnoj Trebišnjici.

Dimitrije Škrivan (foto: Moja Hercegovina)

„Voda je hladna, ali to me nije spriječilo da se prijavim i učestvujem. Osjećaj je poseban“, jasan je Škrivan.

I ove, kao i prethodne godine, najstariji plivač bio je Dragan Bodiroga koji će za dva dana napuniti 61 godinu.

Dragan Bodiroga (foto: Moja Hercegovina)

„Ja od 2012. godine plivam za Časni krst, a motiviše me ljubav prema Bogu“, rekao je Bodiroga.

Plivanju za Časni krst prethodila je sveta arhijerejska liturgija, koju je u Hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg služilo episkop Zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije. Nakon toga ulicama Trebinja, preko gradskog mosta kretala se svečana litija, kojoj se pridružio veliki broj Trebinjaca.

 

Jela Vučković

 

Autor