Švedski pasoš najbolji je na svijetu, BiH na 85. mjestu

Kompanija Nomad Capitalist bavi se offshore uslugama za iseljenike, a istražili su koliku vrijednost imaju državljanstva 199 zemalja svijeta.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

Na samom vrhu liste najvrjednijih pasoša smjestila se Švedska. Svojim iseljenicima ova zemlja omogućuje putovanja bez vize u čak 176 zemlja, iako je i dalje u vodstvu po tom kriteriju Njemačka čiji pasoš dozvoljava ulazak u 177 države svijeta. Međutim, spisak uključuje više varijabli pa su tako istražili visinu poreza na dohodak za iseljenike, globalni ugled zemlje, političke i lične slobode te mogućnost posjedovanja više pasoša istovremeno.

BiH se nalazi na 85. mjestu te njeni građani mogu bez vize otputovati u 101 državu.

Spisak 10 najboljih pasoša:

1. Švedska
2. Belgija
3. Italija
4. Španija
5. Irska
6. Finska
7. Njemačka
8. Danska
9. Švicarska
10. Luksemburg

Nakon Švedske, najvrjedniji pasoši su takođe one iz zemalja članica Evropske unije. Od sveukupno 43 pasoša na listi, čak 33 najpoželjnije one su zemalja članica EU. Zajedničko svima je, doduše, nedostatak poreza na dohodak za građane nezavisnoo njihovu mjestu prebivališta.

U odnosu na prošlu godinu pala je popularnost američkim, britanskim i njemačkim pasošima. Američki pasoš dijeli 35. poziciju najpoželjnije zajedno sa slovenskom, a građani ovih zemalja bez vize smiju otputovati u 174 države.

Evropljani time dokazuju da su u prednosti kad govorimo o slobodi kretanja širom svijeta, dok stranci, s druge strane, u Evropi smiju provesti svega tri mjeseca svakih pola godine.

Hrvatska se nalazi na 49. mjestu, a Srbija na 73.

Autor