Sve spremno za prvi bilećki polumaraton: Olivera Jevtić među učesnicima

BILEĆA – Povodom održavanja prvog bilećkog polumaratona koji je predviđen za nedjelju, danas je u skupštinskoj sali Opštine Bileća održana konferencija za medije na kojoj su organizatori predstavili logo maratona, izgled medalje, kao i iznijeli niz detalja vezanih za samu organizaciju.

Organizatori bilećkog polumaratona  (Foto : Moja Hercegovina)

Prvi bilećki polumaraton se organizuje pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske, u organizaciji opštine Bileća i suorganizaciji Zavičajnog kluba „Osvit“  i maratonca, Bilećanina, Ljuba Trklje.

Kako je istaknuto na konferenciji, u nedjelju će se u Bileći trčati glavna trka od 21 km, trka zadovoljstva i trka za djecu. Organizatori očekuju učešće preko 600 takmičara iz Republike Srpske, zemalja okruženja, te iz Rusije, Švajcarske pa čak  i iz Kenije,što ovom polumaratonu daje međunarodni karakter.

Bilećki maratonac Ljubo Trklja rekao je da će u polumaratonu učestvovati niz značajnih imena, maratonaca učesnika Olimpijada, Evropskih i Svjetskih prvenstava.

„Najjače ime je sigurno Olivera Jevtić. Prije petnaestak dana je postala prvak Balkana u maratonu u Zagrebu a prije desetak dana prvak Srbije u cestovnim utrkama. Dalje, dolazi nam rekorder i prvakinja Crne Gore, takođe učesnica dvije Olimpijade, Slađana Perunović, dolazi Darko Živanović olimpijac iz Srbije. Posebno nam je drago što dolazi naša sugrađanka koja je porijeklom iz Bileće, Nora Trklja, koja je takođe prvakinja Srbije, rekorder u ultramaratonima i pobjednik u  mnogo maratona i polumaratona u regionu. Tu imamo još dosta imena koji su rekorderi svojih zemalja. Tako da mislim da će trka biti jako kvalitetna“, istakao je Trklja.

On je dodao da je staza kojom će se trčati maraton izuzetno atraktivna budući da se jednim dijelom trči iz obalu Bilećkog jezera.

„Staza je izuzetno atraktivna i prilično je ravna, nema mnogo uspona. Trči se centrom grada, zatim periferijom grada, pa se trči obalom jezera, pravi se jedan krug od 10.500 metara, dakle takva dva kruga će se trčati“, rekao je Trklja.

Predsjednik Zavičajnog kluba „Osvit“ iz Bileće, Miodrag Hrnjez-Ljumo, rekao je da je održavanje bilećkog polumaratona istorijski trenutak za Bileću. Hrnjez je izrazio zadovoljstvo pozitivnim odzivom Bilećana, i nadu da će održavanje polumaratona postati tradicija u Bileći.

„Najveći ambasadori Bileće su sportisti i kulturni stvaraoci. Samo veliki gradovi imaju polumaratone i mi smo odlučili zajedno sa rukovodstvom Bileće da uđemo u priču i sigurni smo da ćemo da istrčimo maraton za budućnost, za ovu djecu koja će da trče u nedjelju zajedno sa najvećim imenima ovog regiona. Velika je radost što je organizacija polumaratona naišla na maksimalno pozitivan odjek kod stanovništva. Bilećki polumaraton je jedini u svijetu koji ima svoju himnu. Tu himnu su stvorila dva mlada momka: Stefan Denda i Stefan Samardžić. Dosta toga novog smo uveli u odnosu na polumaratone koji se organizuju u svijetu“, naveo je Hrnjez.

On je dodao da se polumaraton organizuje prvenstveno zbog razvoja i promocije turizma i privrede u Bileći.

„Osim takmičara ovaj polumaraton privlači i dosta privrednika. Naš cilj je da ljudi dođu u Bileću i da ostanu ne samo par sati nego i par dana“, rekao je Hrnjez.

Zamjenik načelnika Opštine Bileća, Milorad Radović, rekao je da će polumaraton imati veliki značaj za Bileću, te naglasio da će Opština Bileća kao organizator svim učesnicima obezbijediti sve što je neophodno kako bi se trka odvijala u najboljem redu.

„Trka će značiti za opštinu Bileća mnogo, posebno što se prvi put organizuje i što imamo punu podršku od predsjednika države, Ministarstva sporta i omladine. Opština Bileća će dati doprinos ovom događaju. Mi ćemo učesnicima obezbijediti sve što im je potrebno, od staze, smještaja i ostalog da bi ta manifestacija bila uspješna. Siguran sam  da će biti organizovana na vrhunskom nivou. Posebno mi je drago što ima dosta učesnika i što to nije samo lokalnog značaja, već učestvuju i susjedne države“, izjavio je Radović.

Značajno je istaći da će se za pobjednike  polumaratona izraditi posebni  unikatni pehari od bilećkog kamena koje će napraviti vajar iz Bileće.

Milena Koprivica

Autor