Srbi teško do posla u Mostaru

Zbog neriješenog ustavnog položaja Srba u mnogim kantonima u FBiH visokoobrazovani srpski kadrovi ne mogu naći zaposlenje, tvrdi Dušan Golo, predsjednik Koordinacije Srba u Mostaru.

Prema njegovim riječima, samo u Mostaru lično poznaje 80 Srba sa završenim fakultetima, koji ne mogu raditi u entitetskim, kantonalnim i opštinskim organima u Mostaru zato što kanton ignoriše odluku Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti sva tri naroda na cijeloj teritoriji BiH.

“Za te ljude nema šanse da rade u struci nego moraju da rade šta stignu  od raznoraznih fizičkih poslova preko vinograda sve do benzinskih pumpi. A to je zato što Srbi nemaju riješen ustavnopravni status i nemaju političku moć zato što od 2008. nije bilo izbora u Mostaru”, kaže Golo.

On navodi da je podrška iz RS i srpskih predstavnika na državnom i entitetskom nivou samo deklarativna, a smeta im to što se, kako kaže, dva srpska bloka svađaju preko leđa Srba koji žive u FBiH.

“Dejtonski sporazum je dao Srbima u Mostaru velika prava koja možemo iskoristiti ako bismo uz pomoć oba srpska bloka iz RS uspjeli da ostvarimo dobar izborni rezultat na narednim izborima”, kaže Golo.

Od prijedloga o izmjenama Izbornog zakona, kaže, očekuje malo, zašto što je osnovni problem, kako tvrdi, antagonizam između hrvatskih i bošnjačkih političara koji sprečava sprovođenje bilo kakvih reformi.

“Od političara koji vode Bošnjake i Hrvate u FBiH ne očekujemo ništa. Imamo osjećaj kao da ponovo provode etničko čišćenje nad Srbima u FBiH, jer nam ne omogućavaju da mladi imaju perspektivu, nego dovode ljude sa strane kao što je nedavno bilo prilikom zapošljavanja u kantonalnom MUP-u. Zbog toga mladi nastoje da odu iz Mostara u Banjaluku ili vani i da egzistenciju traže na nekoj drugoj strani”, kaže Golo.

Sa druge strane, Mladen Krnjeušić, iz mostarskog SNSD-a, ističe da Srbima u svakodnevnom životu ništa ne fali. Kako kaže, uskoro ženi sina, a srpska zastava će se zavijoriti u Mostaru bez straha za bezbjednost.

“Srbi u Mostaru komotno žive, nemamo problema. Imamo vjeronauku u školama, imamo kulturnoumjetničko društvo, a to što Pandurevićeva lupa je njena nepismenost. Neka dođe ovdje da nas vidi, tri godine nije dolazila ovdje. Oni nama takvim izjavama samo prave problem”, kaže Krnjeušić.

Dodao je da će SNSD izdati saopštenje zbog navoda Saveza za promjene u vezi sa položajem Srba u FBiH i u odnosu na izmjene Izbornog zakona. Podsjećanja radi, Aleksandra Pandurević, poslanik SDS-a u parlamentu BiH, rekla je da su rješenja u vezi sa izborima u Mostaru i izborima delegata u Domu naroda FBiH, u suprotnosti s Ustavom tog entiteta.

“Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma je još prije više od godinu pozvala Parlament FBiH da promijeni Ustav da na ustavan način popune Klub Srba u Domu naroda i taj zaključak je tada podržao i SNSD. Moje pitanje Dodiku je zašto je u međuvremenu promijenio stav”, rekla je Pandurevićeva.

Drago Bundalo, potpredsjednik SDS-a, izjavio je da je neprihvatljivo da hrvatski političari odlučuju o sudbini srpskog naroda u FBiH.

“Interese Srba treba da zastupaju izabrani srpski predstavnici na svim nivoima vlasti u BiH. Milorad Dodik i Dragan Čović treba da sarađuju i dogovaraju određene stvari, a ne da lične interese prelamaju preko politike”, rekao je Bundalo, a prenijela je Srna.

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić organizovao je u petak u Istočnom Sarajevu sastanak srpskih predstavnika u Zajedničkim institucijama BiH i predstavnika Srba iz Mostara. Sastanak je, kako je rečeno “pokušaj da se pomogne mostarskim Srbima koji u tom gradu nemaju gotovo nikakva prava, a nisu čak ni konstitutivni narod”.

Na sastanku je bio i potpredsjednik FBiH Milan Dunović, koji je obećao pomoć, ali i rekao da on ne može da naredi Hercegovačko-neretvanskom kantonu da uskladi Ustav i u njega uključi Srbe.

Radivoje Krulj, mostarski paroh, kaže da ne želi da komentariše politička prepucavanja, ali da Srbi u FBiH dijele sudbinu svih ostalih.

Kada su u pitanju drugi kantoni, podsjećamo da je Savjet za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda FBiH odlučio prije nekoliko dana da su imenovanja Privremenog UO Univerziteta u Bihaću i pojedinih radnih tijela Skupštine USK suprotna nacionalnim interesima srpskog naroda.

Autor