„Sonata“ iz Trebinja proslavila 17. rođendan

TREBINjE – Udruženje za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji „Sonata“ iz Trebinja danas je proslavilo 17. rođendan. Obilježavanju u trebinjskom Domu mladih prisustvovali su mališani iz dječje igraonice „Ciciban“, učenici Muzičke škole Trebinje, predstavnici Gradske uprave, te drugi gosti.

Foto: Moja Hercegovina

Ovogodišnji rođendan „Sonata“ je proslavila pod sloganom „nema zdravlja bez mentalnog zdravlja“.

„Sonata“ broji oko sto članova koji druženjem, te različitim edukativnim radionicama i kursevima nastoje da uljepšaju svoju svakodnevnicu. Pored toga, članovi i volonteri međusobno razmjenjuju znanja i vještine, te zajednički stvaraju unikatne rukotvorine. Novac od prodaje unikata od velike je pomoći Udruženju.

Predsjednica Udruženja Miholjka Janković ističe da Udruženje postoji zahvaljujući brojnim volonterima, te navodi da je podrška lokalne uprave sporadična.

Miholjka Janković (Foto: Moja Hercegovina)

„Mi smo udruženje koje se bavi kreativnim radom, sportskim aktivnostima, a organizujemo i radionice psihoterapije. Imali smo i kurseve engleskog i francuskog jezka, zatim kurseve šivenja, krojenja, dekupaža i slično. U Udruženju je mnogo ljudi koji su liječeni od nikotina, alkohola, te drugih bolesti ovisnosti, pa čak i fejsbuka. Kroz Udruženje je prošlo mnogo korisnika koji su i bez tableta uspjeli dovesti u red svoj emotivni život“, ističe Janković.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović kazao je da ovogodišnji grant Udruženju iz budžeta Grada nešto veći nego prethodnih godina, te napomenuo da će podržati sve akcije koje se budu sprovodile u cilju poboljšanja uslova života korisnika.

„Pravo je zadovoljstvo što u Trebinju 17 godina postoji ovo Udruženje. Moramo da se zahvalimo Miholjki koja tolike godine obavlja volonterski ovaj posao, jer je vrlo važno pomoći ovim našim sugrađanima, komunicirati i družiti se sa njima, a njena žrtva je velika. Ovo je jedan od najtežih poslova u gradu“, kazao je Petrović.

Volonterka Vedrana Skvarica ističe da joj je zadovoljstvo što ima priliku da vrijeme provodi u „Sonati“, te naglašava značaj psiholoških, socio-psiholoških terapija, kao i brojnih kreativnih radionica za sve članove.

Foto: Moja Hercegovina
Autor