Skupština opštine Nevesinje: Nove tenzije oko budžetskih stavki

NEVESINjE – Na drugoj redovnoj sjednici Skupštine opštine Nevesinje, koja je održana danas, mahom se raspravljalo o budžetu, te urbanističkim i komunalnim pitanjima, a oštra polemika pozicije i opozicije se vodila oko odborničke naknade za novembar 2016. godine, kao i novom pravilniku o stipendijama.

(FOTO: Moja Hercegovina)
(FOTO: Moja Hercegovina)

Skupština je počela verifikacijom mandata novoizabranim odbornicima iz redova SNSD-a. Umjesto dosadašnjih Milutina Samardžića, koji je postao zamjenik načelnika opštine, i Dajane Samardžić, koja je postala dio opštinske administracije, novi odbornici su Miljan Avdalović i Neđo Milinić.

Prijedlog da se na današnjem zasjedanju ne raspravlja o odborničkoj naknadi za mjesec novembar izazvao je najviše polemika. Dok su članovi opozicije smatrali da je ovom odlukom prekršen zakon i da jedan od saziva, stari ili novoformirani, mora da primi dodatak za taj mjesec, članovi skupštinske većine bili su mišljenja da bi se o toj odluci trebalo raspravljati na narednom skupštinskom zasijedanju. To je na kraju dovelo do oštre polemike koja je u jednom trenutku poprimila politički oblik, pa se diskutovalo o gubitnicima izbora, te gubitnicima uticaja u stranci.

Odbornik SP-a Ognjen Kuljić je raspravu vratio na samu tačku rebalansa budžeta rekavši da suštinski njime nijedna politička opcija nije zadovoljna, ali da se mora prihvatiti racionalno objašnjenje da novca nema.

Odbornici SDS imali su primjedbe i na sam rebalans budžeta kojim su, prema njihovom mišljenju, oštećeni najugroženiji budžetski korisnici, poput OO BORS-a, udruženja “Osmijeh više” i drugih,  da bi nakon kraće pauze i usaglašavanja predložili da se odbornička naknada za novembar, u iznosu od oko 14.000 maraka, dodjeli upravo tim udruženjima

Nakon što je tačka o rebalansu budžeta usvojena, smanjile su se i tenzije pa su odbornici preostale tačke dnevnog reda u vezi sa finansijama usvojili bez pretjerane polemike, uključujući i onu o privremenom finansiranju opštine za prva tri mjeseca naredne godine, koje će biti nešto skromnije jer su, po riječima v.d. načelnika Odjeljenja za finansije Zorke Umićević, u tome periodu smanjeni prihodi opštine.

Nakon što je usvojen prijedlog o visini vrijednosti nepokretnosti po zonama, usvojen je i onaj o usvajanju programa zajedničke komunalne potrošnje za 2017. godinu, koji se neće bitno razlikovati od ovogodišnjeg.

Obornici su novom v.d. načelnika Odjeljenja za urbanizam i stambeno-komunalne poslove Slobodanu Šiljegoviću sugerisali da postoje određeni problemi sa terminima u kojima JKP “Komus” čisti gradske ulice i prazni kontejnere, kao i o neophodnosti redovnog servisiranja javne rasvjete.

Usvojen je i prijedlog Mjesnog odbora boračke organizacije ”Zovi Do” za izgradnju spomen obilježja u znak sjećanja na kapetana Krsta Đerića i ustanak iz 1941. godine, kao i Nacrt o radu zimske službe i prioritetnim saobraćajnicama koje se održavaju.

Izvještaj komandira Teritorijalne vatrogasne jedinice Nevesinje Draga Lakete ujedinio je odbornike pozicije i opozicije, pa je dogovoren sastanak policijske uprave, vatrogasaca i mještana sa načelnikom Opštine Milenkom Avdalovićem kako bi se stalo u kraj namjernom izazivanju požara od strane lica za koje postoje svjedoci koji tvrde da su izazvali niz požara.

Za kraj su razrješena stara radna tijela skupštine, te izabrana nova. Prilikom ovog prijedloga odbornici opozicije žalili se se na to da nisu dovoljno zastupljeni, ali je prijedlog, ipak, usvojen glasovima skupštinske većine.

Odbornička pitanja i na ovom skupštinskom zasjedanju bila su u vezi sa novim Pravilnikom o stipendijama, za koji član PDP-a Veso Radić kaže da je diskriminatorski i da krši Zakone o visokom obazovanju i studentskom standardu.

Ljubiša Bukvić

Autor