Školsko zvono oglasilo povratak u klupe: Prvi dan škole u Hercegovini

NEVESINjE/BILEĆA/GACKO – Ljetni raspust je završen i školsko zvono je danas oglasilo povratak u klupe i početak nove školske godine. 

U Nevesinju počela je nastava za 1.080 učenika Osnovne škole “Risto Proroković”, a njih 97 prvi put je sjelo u školske klupe. Pospani, sa tremom i s nestrpljenjem mališani su dugo prije prvog školskog zvona čekali ispred škole, a prvi školski dan protiče u upoznavanju.

Učenici prvih i drugih razreda dobiće besplatne udžbenike koje im je obezbijedilo Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a.

Priredbom u fiskulturnoj sali Osnovne škole “Risto Proroković” iz Nevesinja sinoć je upriličena dobrodošlica i uručeni pokloni mališanima koji prvi put sjedaju u školske klupe, a ono što zabrinjava je podatak da će ova obrazovna ustanova imati 24 učenika manje u odnosu na prethodnu godinu.

I u Bileći je danas školsko zvono označilo početak nove školske godine za učenike osnovnih i srednjih škola. Svoj prvi čas i upoznavanje sa učiteljima, ispred Osnovne škole “Petar II Petrović Njegoš” jutros je nestrpljivo čekalo 60 mališana koji su pošli u prvi razred.

Za razliku od Nevesinja, u ovoj školi ove godine upisano je čak deset prvačića više nego prethodne godine.

Oživjele su danas učionice i školska dvorišta i u opštini Gacko.

Nakon ljetnje pauze za 790 učenika osnovne i 407 srednje škole, koliko ih je u evidencijama za školsku 2017/18. godinu, počinju obaveze.

Broj školaraca u ovoj hercegovačkoj opštini je za 40 manji nego lani, pa možemo da konstatujemo da su efekti negativnog prirodnog priraštaja i raseljavanja, više nego očigledni.

Kao i predhodnih godina, za najmlađe školarce, njih 77, je organizovan svečani prijem, a uručeni su im i skromni pokloni.

Tagovi:
Autor