RiTE Gacko – spasa nam nema, propasti nećemo

Vest da je RiTE Gacko na korak od gašenja proizvodnje danas je najvažnija tema u ovom rudarskom gradiću. Na žalost, preduzeće koje predstavlja zaštitni znak i čini privrednu okosnicu celog kraja, godinama je u javnosti prisutno pretežno u negativnom kontekstu. Havarije, neispunjeni planovi proizvodnje i enormni gubici vesti su po kojima je ovaj gigant postao prepoznatljiv.

rite_gacko_1
RiTE Gacko

Nadzorni odbor je odobrio svaku odluku

Najava gašenja proizvodnje je, po ko zna koji put, skrenula pažnju javnosti na najvećeg proizvođača struje u RS. Dokument koji je označen kao tajni, u stvari je interni. Namenjen je Skupštini akcionara i, bez sumnje, sadrži tačne podatke. A oni govore da je trenutno dugovanje ovog privrednog giganta premašilo 108 miliona KM. Ako imamo na umu da je krajem 2013, kada je aktuelna Uprava preuzela kormilo, ukupan dug preduzeća bio 14,5 miliona KM, prosta računica govori da su za dvadeset meseci uspeli da RiTE zaduže za 93,5 miliona KM ili da su mesečno, u proseku, trošili 4,5 miliona KM više nego što je zarađeno.

Branko Grk, čiji se izveštaj navodi kao izvor alarmantnih podataka, dugi niz godina je na čelu Nadzornog odbora (NO) RiTE Gacko. Samim tim je potpisnik svih odluka koje je Uprava donela i veoma odgovoran za teško stanje. U izveštaju se za dubiozu okrivljuje uglavnom Elektroprivreda (ERS), tačnije, nepovoljna pozicija gatačke termoelektrane u okviru matičnog preduzeća. Gospodin Grk je donedavno bio i na čelu Direkcije za razvoj ERS. Teško je poverovati da sa te pozicije nije mogao da utiče na bolji status preduzeća čijim NO predsedava. Isto se odnosi i na aktuelnu Upravu koja ima značajan i politički i privredni uticaj. Uostalom, okolnosti u kojima firma funkcioniše su manje-više nepromenjene. Bile su negativne i pre, ali su predhodne Uprave (posebno ona na čijem čelu je bio Dragomir Čulić) uspevale da brod održe na površini. I pored niza zamerki koje se mogu staviti na dušu predhodnim rukovodstvima, u približno istim uslovima, Uprava na čelu sa Dragoljubom Mučibabićem je dugovanja sa 78 svela na 14,5 miliona KM.

Stvaranje atmosfere za poskupljenje struje

U tom smislu, čini se da je najveći uspeh ove Uprave što za svaki promašaj nađe opravdanje, a najčešće je to vajkanje na tešku situaciju koju su nasledili. Tu se poslovično pominje i veliki zaostatak u otkrivci, ali je zabrinjavajuće da on i dalje raste. Uprkos polugodišnjem sušnom periodu koji je na ruku išao radovima u rudniku, proizvodni rezultati nisu na tom nivou. U Sindikatu ističu da je procenat ispravnosti mehanizacije zabrinjavajuće nizak, nedostaje rezervnih delova, disciplina i radni elan su u velikom padu. Negativnoj radnoj klimi doprinosi i veliki broj primljenih režijskih radnika koji jesu dobri za izborne, ali su pogubni za proizvodne rezultate.

Informacija koja je uzburkala javnost u stvari je taktičko «spinovanje» kako bi se stvorila atmosfera za nekoliko stvari. Prvo: da se, sasvim opravdano, ukaže na nedopustivo nisku internu cenu kilovata koji dolazi iz gatačke termoelektrane. Upućeni kažu da je od poslednjeg tarifnog postupla do danas RiTE Gacko izgubila 100 miliona KM u odnosu na Ugljevik, čija je cena nešto veća. Bez tog povećanja opstanak bi bi teško zamisliv imajući na umu finansijsku dubiozu.

Druga stvar je aktuelna borba za prevlast u okviru matičnog preduzeća. Jedni se zalažu za izbacivanje dve termoelektrane kao dva gubitaša iz sistema, dok su drugi protiv te ideje. Istovremeno, neophodno je na terenu (čitaj: u upravama) napraviti mesto za partijske kadrove. Nezvanično, shodno koalicionom dogovoru, u jednu fotelju izvršnog direktora u Gacku trebao bi sesti kadar DNS-a. Promena će ići lakše ako se prikaže kao neophodno kadrovsko pojačanje u teškoj situaciji.

I, na kraju, problemi u elektro-energetskom sektoru će široj javnosti pokazati da je povećaje cene struje neminovnost ako želimo da sistem opstane. A poskupljenje je sada, nakon imenovanja Regulatorne komisije za energetiku, sasvim izvesno.

Uprava puna optimizma

Aktuelna uprava na čelu sa Milinkom Milidragom smatra da nema mesta za zabrinutost. Ističu da bolji dani za RiTE dolaze, da su rešili problem nedostatka uglja, a u izgledu je i novi blok termoelektrane. Pitanje na koje ne daje odgovor je iz kojih sredstava će se graditi imajući na umu Grkovu analizu koja kaže da: “Društvo (RiTE Gacko) neće moći ostvariti neophodne investicije jer se neće moći zadužiti kod banaka”.

 ”Presretnuta” analiza Branka Grka, na kraju, nudi i rešenja.  Da se poveća interna cena struje, ali i da se stavi moratorijum na potraživanja matičnog preduzeća ( 33 miliona KM) na tri godine. Svoju odanost (ispunio nalog o zapošljavanju) pominje, ali o odgovornosti ne govori. Ni svojoj ni o odgovornosti Uprave, ne samo za loš finansijski rezultat, nego i za činjenicu da praktično dve godine nije bilo investicija na termoelektrani i da nije nabavljeno skoro ništa od mehanizacije u rudniku. Umesto toga se stvara atmosfera da je jeftinije angažovati privatnika na tim poslovima. Na duge staze, mehanizacija RiTE gubi trku, sve više pozicija će se prepuštati trećim licima, a pre svega preduzeću Termograding koje, začudo, dok brod RiTE tone, doživljava pravi procvat.

Optimizam Uprave ne dele zaposleni. Iako su poruke onih za kormilom u stilu: ”prosto nam je neprijatno koliko nam dobro ide”, činjenica da dobavljači odbijaju da isporučuju robu zbog dugovanja, da su investicije redukovane, da radnici nisu dobili zaštitnu opremu, da se jedva iskamčio bon za struju, pokazuju da je stvarnost ipak drugačija. Zato su veoma zabrinuti za sudbinu preduzeća koje predstavlja egzistenciju za više od 1800 radnika koliko ih je sada na platnom spisku, ali i za celu regiju. Ipak se nadaju da će opšti interes prevladati partijski i da će, kao i više puta do sada kada je bio na kolenima, gatački gigant i ovaj put uspeti da ustane.

Milanka Kovačević

Autor

Milanka Kovačević

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Od 2003. zaposlena kao novinarka „Radio Gacka“, a od 2013. stalni saradnik internet magazina "Moja Hercegovina".

Svi tekstovi autora