Pridružite se “Šestom trebinjskom krosu protiv dijabetesa”

TREBINJE – Udruženje dijabetičara i ostalih zainteresovanih lica iz Trebinja i ove godine organizuje tradicionalnu, humanitarno-sportsku manifestaciju „Šesti trebinjski kros protiv dijabetesa“, koja će se održati u srijedu 11.10.2017.godine.

FOTO: Arhiva

Na Krosu će učestvovati djeca oboljela od dijabetesa (najmlađi članovi Udruženja) zajedno sa djecom koja nemaju dijabetes, članovi Atletskog kluba „Leotar“, aktivisti Crvenog krsta Trebinje, nastavnici fizičkog vaspitanja, učenici Medicinske škole, volonteri Udruženja i ostali zainteresovani građani.

MUP Trebinje i saobraćajna policija će podržati manifestaciju, tako što će zaustavljanjem saobraćaja i kontrolom obezbijediti dionicu za trčanje kroz grad i to od Njegoševog spomenika, pored Marketa, preko mosta “Ive Andrića”, pored hotela Leotar, te preko kamenog mosta nazad do Trga slobode, u vremenu od 10.00 do 10.30 časova.

 “Šesti trebinjski kros protiv dijabetesa ima cilj da integriše oboljele od dijabetesa u društvo i podstakne sve građane, institucije, zdravstvene ustanove, škole, farmaceutske kompanije, lokalnu zajednicu i druge društveno odgovorne kompanije na humani gest u zajedničkoj borbi protiv ove bolesti, kao i da promoviše zdrav način života važan u prevenciji i liječenju dijabetesa. Kros se održava šestu godinu zaredom i šalje snažnu poruku da osobe oboljele od dijabetesa moraju i mogu aktivno da se bave sportom.

“Ovom akcijom želimo simbolično ukazati na ulogu i značaj fizičke aktivnosti u prevenciji i liječenju dijabetesa. Visok stepen gojaznosti kod djece u školskom dobu veoma nas zabrinjava, jer iako još nisu dijagnostifikovani kao dijabetičari, evidentno je da su djeca gojazna, malo je fizičkih aktivnosti koje djeca upražnjavaju, a ishrana brzom hranom i loše navike se pod hitno moraju mijenjati.

Svjesni mogućnosti fatalnih posljedica zbog ovakvog načina života djece, Udruženje će se potruditi da se na ovogodišnjoj manifestaciji okupi što veći broj djece, omladine i građana kako bismo privukli pažnju javnosti i svih aktera društva,naročito onih koji kreiraju politiku zdravstva.

Sa obzirom na statistiku da je broj oboljelih od dijabetesa na području Trebinja u alarmantnom porastu, smatramo da je podizanje svijesti, kao mjera prevencije dijabetesa i njegovih komplikacija,  naročito važna”, navodi se u saopštenju Udruženja.

Ljekari i medicinske sestre Doma zdravlja Trebinje će na Trgu grada mjeriti učesnicima nivo šećera u krvi  prije i poslije Krosa, kako bi pokazali da fizička aktivnost pozitivno utiče na njihovo zdravlje.

Nakon proglašenja pobjednika i dodjele diploma i zahvalnica, na Trgu će se provesti edukativni dio manifestacije i mjerenje šećera u krvi građanima Trebinja.

Tokom edukativnog dijela ljekari, endokrinolozi i pedijatri iz Opšte bolnice Trebinje će ukazati na značaj bavljenja fizičkom aktivnošću kojom se ne samo kontroliše tjelesna masa, već fizička aktivnost ima i veliki psihološki efekat: povećava se samopouzdanje, smanjuje se zavisnost od lijekova i što je najvažnije, uspostavlja se kontrola nad bolešću.

Farmaceutske kompanije će na svojim info pultovima dijeliti edukativni-promo materijal, a druge kompanije će imati priliku predstaviti se i promovisati svoje proizvode.

Svim prisutnim građanima će se mjeriti šećer u krvi, dijeliti edukativni materijali i davati savjeti.

Udruženje dijabetičara i ostalih zainteresovanih lica Trebinje poziva sve građane da u skladu s mogućnostima, uzmu učešće, podrže njihovu inicijativu i daju svoj doprinos održavanju ove manifestacije.

 

Autor