Predstavljamo šampione: Nevesinjac Justin Ilić juniorski prvak BiH u tenisu

NEVESINJE – Justin Ilić iz Nevesinja postao je prvak BiH u starosnom uzrastu do deset godina, a sa Justinom i njegovim trenerom smo razgovarali o dosadašnjim uspjesima i budućim planovima.

Justin je tenis zavolio sa pet godina gledajući svoga teniskog uzora Rodžera Federera koji ga je opčinio elegantnom igrom.

“Federera volim jer igra lijepo i ne koristi snagu da bi dolazio do poena. Volim njegov jednoručni bekend koji i sam mnogo koristim”, kaže mladi Nevesinjac koji skromno zaključuje da se školski drugari raduju svakoj njegovoj pobjedi, ali da je on jednak kao i svi oni.

Justin kaže kako mu je želja da u budućnosti upozna Federera, osvoji Vimbldon i dostigne vrh ATP liste, a kako bi došao do toga svakodnevno trenira u TK “Mostar”.

Vanja Ibrahimović ga trenira od njegove pete godine i ističe da je on već u tim godinama pokazivao dobro poznavanje tenisa.

Vanja Ibrahimović

“Za razliku od druge djece koja u tim godinama dođu u klub kada ih privuku lopta i reket, Justin je već tada znao smisao ove igre. To se vidjelo već 2013. godine, kada je kao najmlađi učesnik turnira u Tuzli, bio proglašen za najatraktivnijeg igrača”, Kaže Vanja Ibrahimović.

Ona smatra da je Justin veliki potencijal koji će, ako nastavi da bude posvećen tenisu, da uđe među 100 najboljih igrača svijeta.

“Trener koji je trenirao Marina Čilića (trenutno četvrtog igrača svijeta) kaže kako je Justin dosta kompletniji teniser nego što je Marin bio u njegovim godinama, ali njemu tek slijede veliki izazovi, učešća na međunarodnim turnirima i turnirima za starije uzraste u regiji”, kaže Ibrahimovićeva i dodaje da pored sportskih, tenis postavlja niz finansijskih izazova koji su najviše na plećima roditelja, a od pomoći Teniskog saveza BiH nema ništa.

Ona kaže da mladi teniseri do deset godina iz BiH Justinu više nisu konkurencija, da ga čekaju novi izazovi, poziv u reprezentaciju i učešće na međunarodnim turnirima koji mogu da mu obezbjede i sponzore.

“Justin će već ove godine, sa napunjenih deset godina, da učestvuje na turnirima za djecu uzrasta do dvanaest i četrnaest godina. U mom dosadašnjem poslu trenera Justin mi je najveći potencijal, ali je jako teško prognozirati nastavak njegove karijere”, kaže ona.

Ibrahimovićeva dodaje da je Justin rano počeo do koristi neke udarce koji nisu svojstveni djeci mlađoj od 15 godina.

“Ima sjajne udarce i osjećaj za prostor. Dobar je igrač na mreži, dobro skraćuje lopte, a ono što je specifično za njega je jednoručni bekend koji je sam počeo da koristi”, kaže ona i dodaje da je Justin prijavljen u teniskom klubu u Beogradu i da je, u konkurenciji mladih tenisera iz Srbije, visoko plasiran.

Ljubiša Bukvić

Autor