Potpisan ugovor o novom idejnom rješenje grba opštine Nevesinje

NEVESINJE – U skladu sa Odlukom Ustavnog suda Republike Srpske od februara 2013. godine kojom je grb opštine Nevesinje proglašen neustavnim, Skupština opštine Nevesinje donijela je zaključak kojim se zadužuje Stručna služba Načelnika opštine da pripremi i provede zakonsku proceduru za izradu idejnog rješenja grba opštine.

Opština Nevesinje (FOTO: Moja Hercegovina)

Nakon provedene procedure načelnik opštine Milenko Avdalović u ime Opštine Nevesinje, potpisao je danas ugovor o autorskom djelu sa heraldičarom iz Beograda, Dragomirom M. Acovićem.

Predmet ugovora je izrada idejnog rješenja grba, zastave i pravila upotrebe simbola opštine Nevesinje, u tri varijante koje je autor obavezan izraditi u roku od 30 dana od stupanja ovog Ugovora na snagu.

Ukupna vrijednost za izradu tri idejna rješenja iznosi 5.000,00 KM.

Dragomir Acović je jugoslovenski i srpski arhitekta, istoričar umjetnosti i heraldičar koji je 1991. godine sa još jedanaest intelektualaca osnovao Srpsko društvo za heraldiku, genealogiju, veksilologiju i faleristiku „Beli orao“ i dugi niz godina bio predsjednik, glavni herold i kopredsjedavajući Registra grbova, a danas je počasni predsjednik.

Ovaj eminentni stručnjak radio je i reviziju grbova Beograda, zastava Beograda, grbova pet beogradskih opština, te gradova Niša,Prijepolja, Budve, Bijeljine,Banjaluke i dr.

Autor