Poslovne ideje ekipa iz Ljubinja i Nevesinja najbolje u Ljubuškom

LjUBINjE/NEVESINjE/LjUBUŠKI – Poslovna ideja „Udruženje kreativnih žena“ iz Ljubinja proglašena je najboljom na jučerašnjem Start-ap danu pod nazivom “Kreni” koje je održano u Preduzetničkom inkubatoru u Ljubuškom.

Foto: UNDP

Drugo mjesto pripalo je Nevesinjcima za ideju „Slađi život za osobe sa invaliditom“, dok su treće mjesto zauzeli Ljubinjci sa idejom „Uzgajanje organskog povrća – plastenik“.

Desanka Radić iz Ljubinja oko projekta “Udruženje kreativnih žena” okupila je grupu žena koje se bave kreativnim radom, a sve s ciljem samozapošljavanje mladih i kreativnih žena u jedan poslovni centar, konkretno – turističko odmaralište.

Radić je za “Moju Hercegovinu” kazala da joj je zadovoljstvo što su zajedno uspjeli da na najbolji mogući način predstave Ljubinje.

Marija Kovač i Desanka Radić

“Predstavili smo jedan turističko-prodajni objekat u kom su udružene žene koje se bave sličnim aktivnostima – izradom unikatnog nakita, ručnih radova, spremaju gastro ponudu i drugo. Prvi put sam učestvovala na ovakvoj vrsti prezentacije. Mogu da kažem da ovo predstavlja jedan veliki uspjeh za mene, kao i za mnogo žena koje su se već priključile ovome”, istakla je Radić.

Kao rezultat ove ideje, kako je kazala, već nadolazećeg ljeta planiraju da otvore svojevrsni turistički objekat u kom bi bila uvrštena turistička ponuda Ljubinja, te planiraju da se povežu sa turističkim organizacijama iz Hercegovine i okoline.

Podršku na ovom putu očekuju od Opštine Ljubinje, te privrednika koji žele da se na ovaj način promovišu, a računaju i na sredstva iz ovog projekta, te na sopstvena ulaganja.

“Start up dan – Kreni” je bio predviđen kao jednodnevna aktivnost na kojoj su se okupili vodeći ljudi iz različitih područja društveno odgovornog poslovanja, kao i preduzetnici, inovatori, kreativci, lideri i poslovni entuzijasti.

U Ljubuškom se juče okupilo oko 120 učesnika iz Ljubuškog, Jablanice, Ljubinja i Nevesinja, koji su predstavili ukupno 34 društveno odgovorne ideje.

Učesnici su imali priliku da predstave svoje poslovne ideje, ali i da slušaju predavanja onih koji su prije njih uspjeli stvoriti uspješne poslove.

Start-up dan samo je jedna od aktivnosti u okviru projekta “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH” koji predstavlja zajednički projekat vlada Švajcarske i Švedske u vrijednosti od 14,5 miliona KM, a provodi ga Razvojni program Ujedinjenih nacija – UNDP BiH.

Nakon Ljubuškog, start-ap dan će se održati u Bijeljini i Banjoj Luci.

Nikolija Bjelica 

Autor