Poetsko-muzička veče u čast Međunarodnog dana tolerancije održana u Nevesinju

NEVESINJE/MOSTAR – U organizaciji međunarodne misije OSCE-a u BiH i Koalicije za borbu protiv mržnje iz Nevesinja i Bileće, večeras je u Gradskoj galeriji u Nevesinju održano poetsko-muzičko veče, kao dio programa obilježavanja Međunarodnog dana tolerancije. Srednjoškolci iz Nevesinja i Mostara kulturnim performansom su pokazali da barijere ne postoje i da je tešku prošlost neophodno prevazići kako bi se osigurala bolja budućnost za BiH i sve njene građane.

medjunarodni_dan_tolerancije_nevesinje_13

Profesorica Danica Đurasović uvodnu riječ je posvetila mladima rekavši da su nevesinjski srednjoškolci pripremili poetsko veče “Ljubav nije samo riječ”. Zahvalivši se inicijatorima iz misije OSCE-a Danica Đurasović je rekla da ovaj događaj ne bi bilo moguće organizovati bez srednjoškolaca iz Nevesinja i gostiju iz mostarskog koledža “Ujedinjeni svijet”, koji su sa oduševljenjem prihvatili inicijativu i uložili mnogo truda u organizaciju događaja.

medjunarodni_dan_tolerancije_nevesinje_7
Danica Đurasović

Elma Mahmutović, predstavnik mostarskog koledža “Ujedinjeni svijet”, zahvalila se domaćinima i istakla značaj ovoga i sličnih događaja za promociju multikulturalizma, koji je neophodan za budućnost BH društva.

Nevesinjski i mostarski srednjoškolci predstavili su se recitacijama pjesama Jovana Dučića, Alekse Šantića, Osmana Đikića, kao i vlastitom poezijom. 

U muzičkom dijelu programa nastupile su članice etno grupe “Simonida”, Jelena Grubačić i Dejan Stajić, a Marija Radović i Marija Pejičić predstavile su kompozicije na klaviru i violini.

Gosti sa mostarskog koledža predstavili sa besmrtnim stihovima hercegovačkih pjesnika, muzičkim programom i vlastitim stihovima.

Mlade pjesnikinje Marija Pejičić i Milica Radovanović, po ko zna koji put, očarale su nevesinjsku publiku vlastitim stihovima, a cjelokupan događaj osmišljen u duhu multikulturalizma i međusobnog razumijevanja, pokazao je da su mladi spremni da, suočeni sa prošlošću, spoznaju sadašnjost i suoče se sa izazovima budućnosti.

Svečanosti povodom Međunarodnog dana tolerancije nastavljaju se u nedjelju 13. novembra u sportskoj dvorani u Bileći.

Ljubiša Bukvić

 

 

Autor