Počela izgradnja Centralnog spomen obilježja u Nevesinju

NEVESINJE – Radovima na izgradnji postamenta danas je u Nevesinju počela izgradnja Centralnog spomen obilježja na Gradskom trgu.

FOTO: Virtualna Hercegovina

Kako je planirano, očekuje se da spomenik bude završen do Mitrovdana. Autor spomenika je akademski vajar Miodrag Živković čije su rješenje spomenika izabrali građani Nevesinja još 2001. godine, a za izgradnju spomenika na Gradskom trgu dobijena saglasnost boračkih organizacija i udruženja, kulturnih i javnih radnika i građana Nevesinja.

Osnovna forma spomenika je jedna vrsta srpske kapije. U središtu spomenika nalazi se figura ustanika koji čuva i brani svoj dom, narod i njegovu slobodu. Pored figure ratnika, značajan element likovne strukture spomenika, čini i puška, koja predstavlja simbol nevesinjskog ustanka.

Miodrag Živković je najpoznatiji živi vajar u Srbiji. Autor je Spomen kompleksa „Sutjeska“, Spomenika strijeljanim đacima u Kragujevcu, skulpture Vuka Karadžića u Loznici, Spomenika Kralju Nikoli u Nikšiću, Skulpture majke u Egiptu, te spomenika srpskim borcima u Brčkom, Bijeljini, Prijedoru, Derventi, Modriči, Mrkonjić Gradu i drugih spomeničkih ostvarenja.

Realizacija projekta će koštati  oko 150.000 KM.

Autor