Pjesničko veče Sretena Vidakovića u Gacku

GACKO – Izreka da je najteže biti prorok u sopstvenom selu, po svemu sudeći, može da se primjeni i za pjesnike u Gacku.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

Iako je svoje večeri poezije imao u Mostaru i u Banjoj Luci, pa čak i u Bajinoj Bašti, tek nakon dvije decenije druženja sa perom, dvije stotine napisanih pjesama i tri objavljene zbirke, pjesnik Sreten Vidaković iz Gacka sinoć je po prvi put imao poetsko veče u svom gradu.

To, naravno, ne znači da svoje stihove nije govorio na mnogim manifestacijama. Ne samo u Gacku. Učesnik je Dučićevih, Šantićevih i Njegoševih večeri, a njegove pjesme su uvrštene u antologije.

No, pjesnik Sreten Vidaković je osoben iz dva razloga. Prvi je to što svaku od svojih pjesama zna napamet i tako ih i prenosi publici.

Drugi je činjenica da je on sigurno najbolji pjesnik među rudarima i rudar među pjesnicima. Nevoljko komentariše tu vezu između posla i ljubavi, odnosno rudnika i pera.

“Nije na nama da sudimo šta je čudna veza? Koliko često se desi da sretnemo ili upoznamo par naizgled nespojiv. Ali, mora da ima neke logike i sigurno postoji neki razlog kad ih je bog spojio i drži ih zajedno. Mislim da to što radim u rudniku nema mnogo uticaja na mene kao pjesnika”, kaže Vidaković.

O VIdakovićevim pjesmama govorio je profesor Miloš Šuković (Foto: Moja Hercegovina)
O VIdakovićevim pjesmama govorio je profesor Miloš Šuković (Foto: Moja Hercegovina)

Pjesme je počeo da piše u doba rane mladosti, “kad se zaljubljujemo u sve i svašta”.

Od tada je prošlo mnogo godina i njegova poezija je sazrela, ali i dalje pojavni svijet posmatra sa ljubavlju.

“Mislim da je grešan svako ko ne umije da primjeti ljepotu oko sebe”, tvrdi Vidaković.

O inspiraciji i momentu stvaranja kaže da sve zavisi od situacije.

“Kada nam je hladno, radujemo se suncu. Kad je vrućina, tražimo hlad. Pjesma je, da citiram Bećkovića, pametnija od pjesnika. Svaka pjesma je jedna građevina. Dakle, to je grad pjesama ostavljen vremenu da mu sudi, ruši, uljepšava, dograđuje. Teme su životne, a pjesma je kao ptica. Ako je ne uhvatiš, ne zapišeš, proleti. Zato treba uvijek biti spreman, imati papir i olovku”, kaže ovaj pesnik.

Na pitanje da li je u Hercegovini lako pisati duhovito kaže da ne zna da li je u Hercegovini lako i živjeti.

“Hercegovina je zemlja svetih ljudi, proroka, umnih ljudi. Za jedan narod, da smo prostorno ne znam koliki, sasvim dovoljno. Ili je pokazatelj za nešto veće”, kaže.

Kultura uopšte, a onda i poezija kao najnježniji njen izdanak, odavno su ustuknuli pred prozaičnom svakodnevicom. Otuda su poetske večeri vrijedne pažnje, a prvo poetsko veče u Gacku Sretena Vidakovića svakako to jeste.

Istog mišljenja je bila i mnogobrojna publika koja je odlučila da 22. decembarsko veče uživa u Vidakovićevim stihovima i nadahnutim prikazom pjesnikovog lika i djela iz pera profesora Miloša Šukovića.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

Milanka Kovačević

Autor