Perić iz stolačkog OIK-a: Nije tačno da Bošnjaci neće imati svog kandidata

STOLAC – Centralna izborna komisija BiH prošle je nedelje donijela odluku o skidanju s izbornih listi za Stolac Salmira Kaplana, Demira Mahmutćehajića, Ahmeta Ljubovića i Bože Raguža. Predstavnici Inicijative za Stolac kažu kako je CIK tom odlukom ponovne izbore u Stocu učinio besmislenim, jer su tako ostala samo dva kandidata iz reda hrvatskog naroda.

Ivan Perić (FOTO: Naša TV/screenshot)
Ivan Perić (FOTO: Naša TV/screenshot)

Predsjednik Opštinske izborne komisije Stolac Ivan Perić, koji je odlukom CIK-a takođe razriješen dužnosti, ističe kako nije istina da Bošnjaci neće imati svog kandidata na ponovljenim izborima. Riječ je o Mati Komšiću, kojeg je kandidovala Socijaldemokratska fronta, kako Perić kaže – stranka s bošnjačkim rukovodstvom.

Inicijativa za Stolac prošle je sedmice Tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona predala kaznene prijave zbog događaja u Stocu za vrijeme izbora. Između ostalih, prijave su podnijeli protiv Ivana Perića i njegove kćerke Jelene Perić.

Perić odbacuje sve optužbe ističući da se Inicijativa za Stolac služila privatnim popisima preminulih bez službenih evidencija, te da se na njima nalaze i živi ljudi.

Šef misije OSCE-a u BiH, Jonathan Moore, istakao je u izjavi za Našu TV da je spreman pružiti svu moguću podršku lokalnim vlastima i svim ostalima koji rade na stvaranju uslova za jačanje demokratskog društva u Stocu.

Međutim, bošnjačka braniteljska udruženja ne doprinose mirnijoj atmosferi u Stocu, jer su najavila da neće dopustiti održavanje ponovljenih izbora u Stocu ako sud ne poništi odluku CIK-a. Perić poziva nadležne organe da reagiraju na ove najave jer je to, kaže, napad na ustavni poredak zemlje.

Perić je dodao da je podnio žalbu na odluku SIP-a o njegovom razrješenju s dužnosti s mjesta predsjednika Opšinske izborne komisije Stolac jer se ne smatra odgovornim ni po jednoj tački koja mu se stavlja na teret.

Autor