Odbornici usvojili Odluku: Gradi se Begova kuća u Trebinju

TREBINjE – Odbornici Skupštine grada Trebinja danas su donijeli odluku o pristupanju izradi urbanističkog projekta „Bregovi“, kojim je predviđena izgradnja Begove kuće na staroj lokaciji.

 (Foto: Moja Hercegovina)
(Foto: Moja Hercegovina)

Grad Trebinje je ranije dobio pismo namjere Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske (EZHiP) da u Bregovima gradi Begovu kuću i stambeno-poslovni kompleks.

Begova kuća, koja je izgrađena 1794. godine, a srušena početkom devedesetih godina 20. vijeka, nalazila se uz samu rijeku Trebišnjicu i bila je jedan od simbola Trebinja.

Peta redovna sjdenica Skupštine grada Trebinja, koja je počela juče, završena je danas nakon tročasovnog zasjedanja.

Pred odbornicima se danas našlo 12 tačaka dnevnog reda.

Usvojen je Program razvoja sporta Grada Trebinja za ovu godinu. Prema programu razvoja sporta, predviđeno je osnivanje Škole sporta, koja će okupiti djecu uzrasta od šest do devet godina, sa ciljem otkrivanja sportskih talenata kod djece i spriječavanja deformiteta kod školaraca.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović izrazio je uvjerenje da će u narednoj godini sportski sadržaji biti na visokom nivou.

„Formirali smo Sportsko društvo Leotar, a formiraćemo i školu sporta i zaposliti nezaposlene profesore fizičke kulture. Napravićemo fudbalski teren u Gradu sunca, atletsku stazu na stadionu Leotara, a u izgradnji je zatvoreni bazen, koje će biti u funkciji naredne godine. U okviru tog bazena obaveza HET-a nije bila da završi neke druge sadržaje, kao što su spa centar i teretana, i to će biti obaveza Grada Trebinja da nađe partnera da izgradi te prostore“, rekao je Petrović.

Skupštna nije usvojila Informaciju o radu udruženja građana koja se sufinansiraju iz budžeta Grada Trebinja.

Podršku odbornika je, uz značajnu raspravu, dobila informacija – Trebinje regionalni centar u pružanju zdravstvene zaštite stanovništva.

Usvojen je i Izvještaj o radu Gradske boračke organizacije Trebinje za 2016. godinu, kao i Izvještaj o ostvarivanju programa rada Skupštine za period januar – mart 2017. godine.

Neophodnu podršku su dobile odluka o pristupanju izradi prostornog plana Grada Trebinja, kao i odluka o načinu i uslovima prodaje građevinskog zemljišta u svojini Grada Trebinja.

Usvojena je informacija o pripremljenosti ovogodišnje turističke sezone, a Skupština je za člana Gradske izborne komisije imenovala Borislava Grubača.

 

Autor